Àudio | El PSPV-PSOE acusa el PP de convertir el ple de la Diputació de Castelló en un “míting de campanya” amb la polèmica de la taxa de residus

Samuel Falomir acusa Marta Barrachina de mentir sobre l’obligatorietat de la taxa que Europa imposa en 2025 i de no oferir solucions reals per a reduir el seu impacte en les butxaques de la ciutadania

El grup socialista de la Diputació de Castelló ha criticat el Partit Popular (PP) per convertir el ple provincial en un “míting de campanya” sota la direcció de la presidenta del PP, Marta Barrachina, amb el que consideren una estratègia basada en difondre informació errònia sobre la taxa de residus, que serà obligatòria a partir de 2025. El portaveu del PSPV-PSOE, Samuel Falomir, ha afirmat que el PP “només ha seguit un guió preestablert per aprofitar el focus mediàtic, sense respondre a les preguntes clau dels socialistes que desmunten els seus arguments”.

Falomir ha acusat Barrachina de “mostrar ignorància” en afirmar que la normativa europea sobre reciclatge és només una recomanació. Ha subratllat que les directives europees són d’obligat compliment per a tots els estats membres, incloent Espanya. També ha criticat la proposta del PP de demanar una moratòria per a la implementació de la taxa, titllant-la de “populista i demagògica”, ja que no té cabuda dins del marc legal actual. Segons Falomir, la llei porta dos anys en vigor, la qual cosa ha donat temps suficient per treballar en la posada en marxa de la taxa, i ha recordat que Espanya ja té expedients sancionadors oberts per no complir amb els objectius de reciclatge.

El portaveu socialista ha afegit que els ajuntaments podrien utilitzar els recursos addicionals que obtindran amb la implementació de la taxa per reduir altres impostos, com l’IBI, si així ho desitgen. No obstant això, ha denunciat que en municipis governats pel PP, com Benicarló, Benicàssim, Torreblanca i Moncofa, s’estan augmentant els impostos en lloc d’alleujar la càrrega fiscal.

Falta de projecte del PP en matèria de reciclatge
Falomir també ha criticat el que considera una manca de projecte clar del PP en matèria de reciclatge i gestió de residus, assenyalant que els dirigents del partit no han estat capaços de proporcionar solucions concretes per a reduir els costos de la taxa per als castellonencs. Segons Falomir, l’única prioritat del PP sembla ser culpar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en comptes d’oferir alternatives viables.

El portaveu socialista ha conclòs que “la Diputació està al servei del PP” i que altres institucions governades per aquest partit no donen suport a la postura de Barrachina, ja que entenen que el debat sobre la taxa de residus requereix responsabilitat.

El PP i Vox rebutgen la moció socialista sobre cultura
Finalment, el PSPV-PSOE ha denunciat que el PP i Vox han unit els seus vots per a rebutjar una moció socialista que sol·licitava reforçar la plantilla de la delegació de Cultura de la Generalitat a Castelló. Segons els socialistes, la manca de personal ha provocat el bloqueig de centenars d’expedients d’obres, amb el risc de perdre subvencions i fons europeus, afectant així empreses constructores i inversors privats.