L’Ajuntament d’Alfondeguilla recupera sis aljubs tradicionals dels segles XVIII i XIX

L’Ajuntament d’Alfondeguilla, compromés amb la recuperació del seu patrimoni tradicional, ha restaurat sis aljubs dels segles XVIII i XIX, respectant les construccions heretades dels seus avantpassats. Aquestes estructures han estat senyalitzades perquè puguen ser visitades.

Els aljubs estan situats en El Colom, el barranc de la Contesa, la Foia Arnau, Pipa, l’alt de Pipa i l’Ereta. Són edificacions molt interessants que conserven en perfecte estat la tècnica de la pedra seca, destacant especialment la tècnica depurada de l’aljub de Foia Arnau.

El regidor de Cultura, David Galindo, ha explicat que “antigament la gent vivia de la terra. Alfondeguilla és un municipi molt muntanyenc i els camins no eren tan accessibles com ara, per la qual cosa les distàncies eren més llargues”. Amb els aljubs, “era una manera de tindre aigua per a la gent que anava al camp i els seus animals”.

“Hem posat en valor una part dels aljubs que tenim en el nostre terme municipal perquè la gent conega com s’aprofitaven els recursos naturals en moments de dificultat”, ha assegurat Galindo.

Estos aljubs es construïen en zones molt transitades i pròximes als camps on treballaven les terres. Arreplegaven l’aigua de la pluja per la part superior de la cisterna, que es depositava en el got accessible per una obertura deixada en la construcció de pedra. Els usuaris realitzaven un manteniment perquè l’aigua fora el més apta possible per al consum humà.

Per la seua banda, l’alcalde d’Alfondeguilla, Salvador Ventura, ha explicat que els treballs de posada en valor dels aljubs van començar fa un any. “Els hem restaurat i hem senyalitzat les rutes amb panells indicatius en les zones d’accés, a més d’un panell explicatiu en l’avinguda Betxí perquè la gent puga descarregar-se l’aplicació mòbil i seguir les rutes”.

Per a això, l’Ajuntament d’Alfondeguilla ha invertit prop de 30.000 euros en la ‘Ruta dels Aljubs’, que se suma a les rutes senyalitzades del Castell de Castro i l’Arquet.

Ventura ha indicat que l’objectiu és continuar posant en valor els recursos patrimonials d’Alfondeguilla i que les rutes de Castro i l’Arquet també s’incloguen en l’APP ‘Wikiloc’.

Feu un comentari