L’organització troba a faltar reciprocitat en algun producte com l’ametla
La Unió Llauradora i Ramadera, davant l’acord aconseguit aquest cap de setmana entre la UE i els Estats Units, estima que es buiden incerteses, però a canvi de la imposició d’uns aranzels generals del 15% que seran un dur colp per a les exportacions valencianes de productes emblemàtics en la Comunitat Valenciana com vi i oli, lamentant que la UE no haja sabut o pogut defensar millor als seus productors. L’organització assenyala que a aquests aranzels s’uneixen a la pujada de costos en el sector i a la competència deslleial de les produccions de tercers països.
“Qualsevol mesura aranzelària desestabilitza i genera desconfiança en les nostres empreses agroalimentàries i en els mercats a l’hora de recuperar o apostar per enviar els nostres productes agroalimentaris als Estats Units”, indica Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, referent a aquesta decisió.
El pacte, que evita la imposició de tarifes del 30 % o superiors que hagueren tingut conseqüències catastròfiques, inclou algunes exempcions per a béns estratègics; però, segons les informacions transcendides, deixaria fora a productes de gran rellevància per a Espanya, com vi, oli d’oliva, formatges o pernils. En el cas de l’oli, les vendes principals de la Comunitat Valenciana es dirigeixen en bona part al mercat intern i a Espanya i els aranzels afectarien de ple sobretot a comunitats autònomes com Andalusia que tenen un volum productiu molt rellevant i exporten molt. “El problema ja no seria el que nosaltres exportem als EUA, sinó el que deixa de fer Andalusia com a principal zona exportadora. Si eixe oli té ara un 15% d’aranzel i no va als EUA s’haurà de recol·locar i buscar altres destins, per la qual cosa igual se satura el mercat espanyol. Ja no és únicament eixe augment de costos per exportar allí sinó també els fluxos que es generen de si pots enviar allí o no o has de buscar un nou mercat”, diu Peris.
L’organització reconeix que l’acord aporta una certa estabilitat al comerç transatlàntic, però considera que “Trump ha posat sobre la taula esglai o mort i la UE ha engolit amb esglai, acceptant unes condicions que perjudiquen greument els seus llauradors”. Per a LA UNIÓ, el resultat és un pacte desequilibrat i que torna a mostrar que Brussel·les és incapaç de fer valdre el seu pes polític per a protegir els seus sectors productius, mentre els continua carregant amb normes internes de tota mena. “Això ha servit per a saber qui mana en el concert internacional i per si quedava algun dubte, no és la UE”, expressa, advertint que encara el mandatari estatunidenc pot donar alguna sorpresa d’última hora.
LA UNIÓ subratlla que el camp europeu ja suporta costos creixents en energia, fertilitzants i altres inputs, als quals ara se sumarà el sobrecost dels aranzels per a accedir a un mercat clau com l’estatunidenc. “Els llauradors i ramaders haurem d’assumir una pressió afegida en un escenari encara marcat per moltes inseguretats econòmiques”, adverteix l’organització. En aquest context, LA UNIÓ reclama de les institucions europees alleugerisquen al sistema productiu europeu d’exigències ideològiques i innecessàries, que impliquen majors costos i càrregues burocràtiques i minven la competitivitat dels nostres productes en els mercats. Finalment, l’organització recorda que la política comercial europea ha d’estar alineada amb les necessitats reals del sector agrari i que la defensa dels interessos de llauradors i ramaders ha de convertir-se en una prioritat efectiva en les negociacions internacionals.
LA UNIÓ critica que les autoritats comunitàries no responguen amb reciprocitat a eixos aranzels decretats pel Govern de Trump i un dels productes que caldria gravar per la seua afecció en la Comunitat Valenciana, entre altres, és l’ametla importada per les grans empreses torroneres, o anous dels EUA que inunden els nostres mercats, que desestabilitzen el nostre mercat i llança els preus de les nostres produccions a la baixa. El valor de les importacions de fruita seca (ametles i anous) procedents dels Estats Units a la Comunitat Valenciana va aconseguir un valor l’any passat de 355 milions d’euros -quasi tant com el total del valor agroalimentari exportat per nosaltres allí- i que suposen un 19,7% del total importat per la Comunitat Valenciana en tots els sectors. Aquesta situació reforça encara més la petició reiterada per LA UNIÓ d’obligar empreses com les torroneres a etiquetar l’origen de les seues matèries primeres, en aquest cas, ametla i mel, perquè no suposen un engany als consumidors i una burla als productors valencians, espanyols i europeus.
El volum de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana als Estats Units va aconseguir un valor l’any passat de 366 milions d’euros. El 13% del total de les nostres exportacions a eixe país correspon al sector agroalimentari. Representen el 4% del total de les nostres exportacions agroalimentàries. Els productes agroalimentaris més exportats des del nostre territori allí són vi, oli d’oliva, hortalisses fresques o en conserva, formatges o carn; per tant, eixos serien els més perjudicats pels aranzels.