La iniciativa, emmarcada en la nova àrea del Consorci d’Oficial de Relacions Institucionals i Comunicació Pública, busca reforçar la preparació dels responsables municipals, oferint-los ferramentes i coneixements per a gestionar de manera eficaç qualsevol incidència que afecte la població, a través de jornades impartides pels professionals del Consorci.
L’objectiu, tal com ha exposat el diputat de Bombers, David Vicente, és que els màxims responsables dels municipis tinguen clar com “actuar amb certesa i amb més professionalitat davant una emergència en l’àmbit local”, ja que “és la màxima autoritat local en emergències i qui ha de prendre decisions immediates per a protegir vides, béns i el medi ambient”, ha assenyalat.
“Per a la Diputació de Castelló és fonamental sensibilitzar i formar als alcaldes i alcaldesses dels nostres municipis sobre la importància de la planificació davant emergències i dotar-los de les ferramentes i coneixements essencials per a poder actuar amb diligència i eficàcia davant qualsevol emergència”, ha insistit el diputat provincial.
Durant les jornades formatives, que ja han començat amb municipis de l’Alt Palància, es repassaran les competències i responsabilitats d’esta gestió en l’àmbit municipal dins del Pla Territorial Municipal d’Emergències.
El Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTME) en la Comunitat Valenciana és un document tècnic-normatiu que té com a objectiu establir l’organització i els procediments d’actuació dels recursos i serveis municipals davant qualsevol tipus d’emergència que puga produir-se en el terme municipal.
Està dissenyat per a proporcionar una resposta eficaç, coordinada i planificada enfront de situacions que superen la capacitat de resposta ordinària dels servicis municipals.
“Cada alcalde és el director del PTME i qui té la competència per a declarar la situació d’emergència i activar el pla, en funció del tipus i gravetat de l’incident”, ha explicat el diputat de Bombers. Pel que “resulta imprescindible que tots ells coneguen com desenvolupar el seu propi pla perquè tots els municipis estan obligats a disposar d’un”.
Així mateix, els assistents a les sessions organitzades pel Consorci Provincial coneixeran, de primera mà, els protocols de coordinació del municipi amb el Consorci de Bombers i restes d’administracions implicades en una emergència, així com l’ús dels equips de comunicacions per a emergència de la xarxa CoordCom de la Generalitat Valenciana.
En este sentit, el diputat de Bombers ha ressaltat que “l’interés mostrat pels alcaldes i alcaldesses reflectix el compromís dels ajuntaments amb la seguretat ciutadania i la gestió eficaç en emergències”.
“Avancem cap a una província més segura i millor preparada enfront de possibles riscos i catàstrofes”, ha subratllat el diputat del Consorci de Bombers, David Vicente, qui ha posat de manifest el compromís de la institució provincial amb els municipis de la província en la millora dels protocols d’actuació davant emergències, amb la finalitat de garantir la seguretat a la ciutadania.