El Desembarcament de Santa Maria Magdalena s’adapta a la tradició més antiga per seguretat marítima

Moncofa va viure ahir a la vesprada, una vegada més, un dels moments més emocionants de les seues festes patronals amb l’arribada de Santa Maria Magdalena a vora mar.

Encara que les previsions meteorològiques no han permés enguany el desembarcament per mar, la celebració s’ha mantingut amb plena emotivitat i participació, seguint el format tradicional que durant dècades ha unit el poble amb la seua patrona.

La imatge de la santa va eixir als muscles “dels mariners” des de la seua ermita en processó a les 19.30 h, acompanyada per centenars de veïns, veïnes i visitants. En arribar a la vora, va ser simbòlicament “banyada” en la mar, com mana la tradició, per a després continuar el recorregut processional habitual amb els versos de lloa, càntics i la posterior missa.

“El Desembarcament de Santa Maria Magdalena és una manifestació viva de la identitat de Moncofa. Hui, com feien els nostres avantpassats abans que existira l’arribada per mar, hem honrat a la nostra patrona mantenint l’esperit i l’essència d’esta festa”, va declarar l’alcalde, Wences Alós Valls, que va voler destacar “l’enorme respecte, devoció i participació del poble malgrat el canvi de format, que demostra que esta tradició és molt més que el record de com va arribar Santa Maria Magdalena a Moncofa: és un símbol compartit per generacions”.

Un format amb segles d’història

El format seguit enguany respon a la forma original de celebrar esta devoció: la imatge eixia des de l’ermita i es portava a peu fins a la mar, on era beneïda amb les seues aigües. No va ser fins a finals del segle XX quan es va introduir l’arribada per mar des de Borriana, convertint-se en una icona de la festa actual. No obstant això, com ha ocorregut en comptades ocasions anteriors, quan les condicions de la mar no ho han permés, Moncofa ha tornat a les seues arrels més profundes, mantenint el vincle amb la tradició més antiga.

La regidora de Turisme, Illenia Begnozzi, ha recordat que este acte “continua sent, sens dubte, la processó marinera més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les més singulars de tot el litoral mediterrani, amb més de sis segles d’història”.

Per part seua, la regidora de Festes, María Teresa Alemany, ha agraït “la comprensió i el lliurament de totes les persones que han participat, demostrant que el sentiment per Santa Maria Magdalena està per damunt de qualsevol contratemps”.

La jornada va concloure amb la tradicional missa en l’ermita i el castell de focs artificials aquàtic, a càrrec de la pirotècnia Reyes Martí de Borriana. A més, la barra solidària de la Penya El Desguace ha tornat a recaptar fons per a la investigació del gen ADSL, una causa que ha tornat a reunir la solidaritat del poble de Moncofa.