Al terme municipal s’han vist afectades 1.200 hectàrees agràries i les pèrdues s’estimen en 4 milions d’euros
L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha sol·licitat la declaració de zona catastròfica pels danys causats per la pedregada del cap de setmana passat. En concret, al terme municipal han afectat 1.200 hectàrees -ubicades a les zones limítrofes amb Nules i la Vilavella- i les pèrdues econòmiques s’estimen en 4 milions d’euros, segons la valoració que s’ha fet en contacte amb les cooperatives i els sindicats agraris.
La comarca de la Plana Baixa ha estat especialment afectada per aquesta dana del 12 de juliol, un fenomen meteorològic que cada vegada és més recurrent i violent pel canvi climàtic, tal com ha explicat el regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Marc Seguer. A més, el sector agrícola “viu sempre a costa del temps”.
Així, a més de sol·licitar la declaració de zona catastròfica al Govern d’Espanya perquè el sector “reba ajudes, mesures compensatòries i cobertura de les assegurances” el regidor també ha demanat públicament a la Generalitat Valenciana, competent en agricultura, que “complemente les ajudes per cobrir allò que les assegurances no cobreixen o repartisca productes necessaris com els cicatritzants”.
PROJECTE D’INNOVACIÓ
Aquesta sol·licitud ha estat coneguda durant la visita al projecte de terrenys de gestió compartida que la Cooperativa Vallfrut impulsa amb fons europeus. Una col·laboració publicoprivada que “aposta per recuperar terrenys abandonats des de la innovació i la sostenibilitat”, tal com ha destacat l’alcaldessa, Tania Baños, que ha conegut aquesta iniciativa amb la subdelegada del Govern, Antonia García; el president de Vallfrut, Manuel Beltrán; i el regidor d’Agricultura, Marc Seguer.
Aquesta iniciativa respon a l’abandó progressiu de parcel·les agrícoles per manca de rendibilitat o de relleu generacional. Aquest any s’han posat en producció 94 hectàrees, de manera que augmenta la capacitat de producció de la cooperativa, que s’encarrega de la gestió integral de les finques que els socis cedeixen. A través d’aquest sistema s’evita l’abandonament de camps de cultiu, per això és “un exemple a seguir en altres municipis, perquè protegeix el futur agrícola del territori”, ha apuntat l’edil.
