El PSPV denuncia les traves del PP de la Diputació als ajuntaments que volen portar a terme polítiques de benestar animal

La diputada Merche Galí lamenta que Marta Barrachina mantinga en les seues bases de subvenció requisits inassolibles per a pobles xicotets i critica que les ajudes econòmiques siguen insuficients

El PSPV-PSOE de la Diputació de Castelló denuncia la “deixadesa absoluta” amb què el Partit Popular està abordant les seues competències en benestar animal, tot i que la legislació estatal atribueix a les diputacions un paper fonamental per a col·laborar amb els ajuntaments en aquesta matèria. Així ho ha afirmat la diputada socialista Merche Galí, qui ha lamentat que “l’equip de Marta Barrachina no acaba de prendre’s seriosament aquest tema i continua posant traves als municipis amb errades de manual”.

Galí ha recordat que l’any passat, a instàncies de la nova normativa, la Diputació va obrir una convocatòria d’ajudes dirigida als municipis menuts per a desenvolupar polítiques de benestar animal. Però, “en lloc de facilitar les coses, van complicar l’accés a les subvencions exigint requisits difícils de complir per a la majoria de pobles, com tindre una ordenança municipal pròpia i una associació local encarregada de la cura dels animals”.

Segons la diputada, enguany el PP tenia l’oportunitat d’esmenar els errors i escoltar les crítiques dels ajuntaments, tot i això, “la resposta de Presidència ha sigut fer cas omís i llançar novament les ajudes, però creant dos nous problemes”. “El primer és que no s’ha incrementat la dotació pressupostària, per la qual cosa les ajudes seran encara més insuficients; i el segon és que es manté un model de puntuació que prima la memòria tècnica, un document que només poden elaborar amb detall els ajuntaments amb més personal i recursos”.

En aquest sentit, Merche Galí ha subratllat que “no pots demanar les mateixes exigències a un poble de 300 habitants que a una ciutat com Castelló de la Plana”. Per això, des del grup socialista s’exigeixen “criteris objectius i equitatius que garantisquen la igualtat d’oportunitats entre municipis, siga quina siga la seua grandària”.

La representant socialista ha insistit que “la responsabilitat de vetllar pel benestar animal recau ara sobre la Diputació, segons marca la llei estatal, i no es pot traslladar tota la càrrega als ajuntaments sense oferir-los els recursos i les condicions per a complir amb la normativa”.

“El benestar animal no pot dependre de la grandària del teu ajuntament ni de si tens capacitat per a redactar una memòria més vistosa. Cal fer polítiques útils i justes, no simulacres que només generen frustració als pobles que ho volen fer bé”, ha conclòs.