L’Ajuntament de la Vall d’Uixó presenta el cens de ratpenats urbans i organitza una observació

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha realitzat un cens de ratpenats en l’entorn urbà, els resultats del qual es donaran a conéixer demà. L’activitat ‘La nit dels ratpenats urbans’ se celebrarà el dijous 29 de maig a les 20.00 hores al centre social de les Llimeres. Després de la presentació es farà un mostreig i una observació en directe a la zona de l’Aqüeducte.

El regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Marc Seguer, ha destacat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte de biodiversitat urbana, que ja ha realitzat un cens d’aus urbanes, una campanya de protecció d’aus nidificants, un pla de gestió de l’arbrat urbà i ara aquest cens de ratpenats urbans.

En aquest sentit, el regidor ha considerat que “la biodiversitat urbana és una de les grans oblidades del medi ambient, encara que és una part fonamental pels seus efectes positius”, ja que per exemple els ratpenats són “depredadors naturals contra les plagues que afecten els cultius” i “un mètode de lluita natural contra els insectes”.

Així, la presència de ratpenats aporta “molts beneficis a les ciutats i a les veïnes i veïns”. Per això s’ha realitzat aquest estudi “per conéixer la situació de partida per a poder actuar i prendre mesures concretes”. Els resultats que es presenten demà són “sorprenents i interessants”, ja que “a les nits compartim els nostres carrers amb fins a 20 espècies de ratpenats, alguns amb més presència i altres amb menys, en viure en zones forestals”, ha assenyalat.

A la ciutat s’ha detectat una major població en zones verdes àmplies i en àrees amb vegetació, la qual cosa “demostra que necessiten zones verdes per a tindre presència”. I precisament aquesta major presència d’arbrat i vegetació és un altre dels eixos en què treballa la regidoria, cosa que es materialitzarà també en una ordenança sobre biodiversitat urbana.

Després de la presentació del cens al centre social de les Llimeres, les persones assistents aniran caminant fins a l’Aqüeducte –una de les zones amb més presència de ratpenats– per a participar en la part pràctica. Experts de SEO BirdLife (que han fet l’estudi) mostraran com fan el treball de reconeixement d’espècies. Per a finalitzar, Seguer ha ressaltat que “per a cuidar la biodiversitat cal conéixer-la” i per això s’organitzen “aquest tipus d’activitats de divulgació obertes a la ciutadania”.