L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha començat aquesta setmana les obres de transformació de l’antiga Fàbrica de la Llum en un museu. Aquest edifici emblemàtic situat al costat de l’aqüeducte acollirà l’activitat del Museu Arqueològic Municipal i tindrà ús com a sala expositiva i espai cultural i social. Les obres de rehabilitació d’aquesta construcció industrial de principis del segle XX estaran finalitzades a l’estiu de 2026.
Aquest és un dels eixos del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD), que suposa una inversió total de 2.001.722 euros finançada al 100 % per la Unió Europea – Next Generation EU. Es tracta d’un projecte en què “portem treballant molts anys de manera transversal i que ara comença a ser una realitat”, tal com ha destacat l’alcaldessa, Tania Baños.
A més de la rehabilitació d’una part de la nau de la Fàbrica de la Llum, també es recupera l’entorn de séquies, molins i basses perquè el fil conductor del projecte “siga l’aigua i el nostre passat agrícola”. També es creen itineraris per als vianants i espais enjardinats que connecten el barri del Roser amb el paratge de Sant Josep.
Precisament, l’aparcament del paratge és una altra de les claus d’aquesta iniciativa, ja que es renaturalitza amb arbrat que aporte ombra i amb elements –fonts d’aigua i zones drenants– per a mitigar l’efecte d’illa de calor. La zona de turisme de caravanes també es renova, fent més amable aquest espai que ara només és asfalt.
L’alcaldessa ha remarcat que aquestes actuacions “estan dins d’un pla de recuperació de patrimoni mai vist en aquesta ciutat” i que la seua execució és “una de les millors notícies d’aquest mandat, perquè tindre un museu és un anhel i un desig històric de la Vall”. Aquest projecte “deixarà empremta i aportarà valor afegit al nostre relat turístic, que va més enllà de les Coves de Sant Josep”.
La Fàbrica de la Llum està situada “a les portes del Camí de l’Aigua”, les obres del qual també estan a punt d’acabar. A aquestes s’hi suma la rehabilitació de la Torre de Benissahat i l’inici, en els pròxims mesos, d’una excavació històrica al poblat iber de Sant Josep. Totes elles estan en la línia de la recuperació del patrimoni i la sostenibilitat i de construir “una ciutat més europea, més verda i més moderna”.