La Generalitat Valenciana ha posat en marxa un operatiu per reutilitzar les tones de terra barrejades amb residus arran de les inundacions del passat 29 d’octubre, destinant-les als treballs de construcció del nou complex esportiu municipal de la Llosa.
Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, durant una visita a la zona de recepció del material, acompanyat per l’alcalde de la localitat, Ximo Llopis, i el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco.
Segons Martínez Mus, “La Llosa és el primer municipi que utilitzarà aquest volum de terra, amb un dispositiu que contempla el trasllat de 100 camions, l’equivalent a un centenar de piscines domèstiques”. El conseller ha destacat el compromís del Consell amb la reutilització responsable dels residus, impulsant iniciatives com aquesta “per reduir l’impacte ambiental i beneficiar els veïns”.
La terra es farà servir per nivellar el terreny on s’ubicarà la futura zona esportiva municipal, que inclourà una pista de tenis, una pista multiesportiva de futbol i bàsquet, i una zona de calistènia. El projecte, situat davant d’un centre educatiu, suposarà “una millora significativa de l’entorn i de la qualitat de vida dels veïns i veïnes”, ha remarcat Martínez Mus. La inversió està finançada a través del Pla Impulsa de la Diputació de Castelló, amb un pressupost de 158.000 euros.
Un pla de xoc sense precedents per a la gestió de residus
El conseller ha recordat que la Generalitat continua avançant en la tercera i última fase del pla de xoc per a la gestió dels residus de les riuades, amb la gestió de 800.000 tones de materials. Aquesta fase contempla el buidatge complet dels punts habilitats i ha despertat l’interés de les institucions europees per la seua eficiència i l’envergadura de l’operació.
En el marc d’aquest pla, la Conselleria ha creat noves figures i procediments en la gestió pública de residus, que s’inclouran en el nou Pla Integral de Residus. A més, es preveu la creació d’un abocador d’emergència per província per assegurar una infraestructura adequada en futures emergències ambientals.
Finalment, el pla contempla l’exploració de possibles aplicacions per a les terres recuperades, com aquesta primera experiència a la Llosa, i la eliminació controlada dels residus no valoritzables, sempre en abocadors autoritzats i amb el menor impacte ambiental possible.