La Comunitat de Regants de la Vall d’Uixó avança en la seua digitalització com a pas necessari per aconseguir més eficiència hídrica i augmentar l’optimització energètica.

Aquesta mateixa setmana s’han iniciat els treballs de camp amb la implementació de les primeres solucions digitals. Es tracta de dos lisímetres de succió directa que ja estan aportant dades a l’entitat després de ser instal·lats en dues parcel·les d’aquesta Comunitat de Regants de la Plana Baixa. Vicente Ambou, president de la Comunitat de Regants de la Vall d’Uixó. Aquests dispositius han estat instal·lats a la zona radicular del cultiu i permet extreure mostres d’aigua a diferents profunditats i analitzar-ne el contingut ennutrients, la salinitat o el pH.

“Amb la situació del camp, posar recursos propis per implantar aquests sistemes seria molt complicat. Els fons Next Generation, en estar subvencionats al cent per cent ens permeten implementar sistemes de control i el model de gestió 4PIOT amb què podrem prendre decisions de manera centralitzada i saber si es estan fent les coses bé”, explica Vicente Ambou.
A més, Ambou assenyala quin és el full de ruta de la Comunitat de Regants de La Vall d’Uixó: “sempre se’n pot fer més, però allà on veiem la possibilitat de accedir a ajudes, les sol·licitem. Estem fent les coses bé, estem usant aigua de depuradora i normalment aquestes ajudes sempre se’ns concedeixen”. A la primera convocatòria del PERTE de Digitalització del Cicle del Aigua els regants de la Vall d’Uixó han rebut una subvenció dotada amb160.000 euros amb què estan duent a terme la seua digitalització.

Sondes i estacions meteorològiques

Després de la ubicació dels lisímetres, ara arriba el torn d’altres instruments que permetran obtenir una anàlisi exacta de la situació de les diferents parcel·les. Es tracta de 7 sondes d’humitat, 7 sondes de nitrat fòsfor i potassi per controlar aportacions d’abonament i també estacions meteorològiques.
La Comunitat de Regants de la Vall d’Uixó aglutina 900 comuners i gairebé el mateix nombre d’hectàrees dedicades al monocultiu de mandarina. L’aigua per reg ho obtenen de la font de Sant Josep i de la depuradora municipal. Encara que el aportació principal prové de les aigües reutilitzades.
“Som l’única població de la província de Castelló que reutilitzem al cent per cent les aigües de l’estació depuradora d’aigües residuals”, destaca Vicente Ambou.
A més, la Comunitat de Regants de la Vall d’Uixó està desenvolupant un projecte dotat amb 3 milions d’euros consistent en una planta de tractament i una gran bassa d’emmagatzematge per poder garantir-ne l’ús a l’estiu. Amb l’objectiu d’abaratir costos, també estan buscant solucions de la mà de l’energia fotovoltaica.