Nules finalitza la segona fase de les excavacions arqueològiques de l’immoble que albergarà el futur museu d’història.

L’Ajuntament de Nules ha finalitzat recentment la segona fase de les excavacions arqueològiques que s’estaven duent a terme a l’immoble que albergarà el nou Museu d’Història de Nules, ubicat al carrer de Sant Jaume. Aquestes excavacions formen part d’un projecte global d’excavacions dividides en dues fases, així que la primera va consistir a trobar i condicionar les restes d’un tram de la muralla medieval del municipi. En aquesta mateixa fase, es van trobar a escassos metres vestigis del que semblava ser els primers habitatges de la Vila, també de l’època medieval. Després de la neteja i consolidació del tram de la muralla, d’aproximadament cinc metres, es va tancar la primera fase amb vista a reprendre els treballs en una segona fase, la qual acaba de finalitzar amb els resultats que es preveien en un inici.

Encara que no s’han trobat materials físics rellevants com a la primera fase, on es van trobar dos projectils, un d’època medieval i un altre datat a partir del segle XVIII, i un aixovar complet datat al segle XV, sent una de les troballes més importants dels últims temps a la província de Castelló en considerar-se elements poc freqüents i d’eixe període, en aquesta segona fase s’ha constatat la troballa de part d’un habitatge medieval, la primera que es troba al nucli històric de Nules, composta d’almenys quatre espais ben delimitats.

La particularitat que guarden les dues fases arqueològiques és la proximitat d’aquesta primera línia d’habitatges respecte al tram original de la muralla, a escàs un metre d’aquesta. S’extreu, per tant, la conclusió que no estava permés construir sobre la muralla, generant-se així un xicotet i estret vial de pas entre les dues construccions.

Els treballs de recuperació i consolidació arqueològics, tant de la primera fase com d’aquesta segona, han estat a càrrec de Arqueocas, els mateixos que en els últims anys han estat treballant en la recuperació del patrimoni nulense, com ara els vestigis de la Guerra Civil, o els treballs de recuperació i difusió del jaciment arqueològic del Benicató.

L’edil de Patrimoni, Guillermo Latorre, valora positivament aquestes troballes “perquè recuperem part de la nostra història que fins a dia d’avui no era visible, i només teníem constància d’ella a través dels textos. Ara serà possible veure part del nostre origen medieval en el que serà, en pocs anys, el nou Museu d’Història de Nules”.