“Escoltar els professionals no hauria de ser una opció, sinó una obligació del Govern d’Espanya. El problema arriba quan s’imposa l’integrisme ideològic”, així s’ha pronunciat el diputat al Congrés pel PPCS, Alberto Fabra, després de reunir-se aquest passat dimecres 30 d’abril amb la presidenta del Col·legi de Veterinaris de la província de Castelló, Natalia Gil, i el seu secretari, José Manuel Martín.
Acompanyat també pel diputat nacional Óscar Clavell i el diputat autonòmic pel PPCS, Alejo Font de Mora, els càrrecs nacionals i autonòmics del Partit Popular han pres nota de les demandes d’un sector professional durament castigat i condicionat pel Reial decret 666/2023, de 18 de juliol.
“Demanem que se’ls escolte, que el Govern de Pedro Sánchez siga capaç d’atendre la seua visió professional i d’assolir un equilibri, en el si d’una taula de diàleg, entre els veterinaris, les protectores d’animals i les administracions públiques autonòmiques. L’objectiu és ser capaços de respectar els criteris professionals que sempre han vetlat pel benestar animal mitjançant la revisió i simplificació de la legislació vigent i dels tràmits burocràtics.”
Alberto Fabra ha explicat a Gil i Martín el registre d’una Proposició No de Llei (PNL) a la Mesa del Congrés per a promoure el debat en el Congrés, que hui PSOE i Sumar-Compromís es neguen a facilitar amb un bloqueig previ a la Mesa de la Cambra Baixa. “Impedir el debat és, en la pràctica, un segrest del nostre sistema democràtic. I les conseqüències les pateixen cada dia centenars de professionals de la nostra província per la implementació d’una legislació que, senzillament, no els té en compte.”
És per això que la iniciativa del PP defensa una moratòria al RD 666/2023 fins que, com a resultat d’aquesta taula de diàleg, no s’arribe a un acord. És urgent, explica Fabra, “agilitzar els procediments, homogeneïtzar el sistema nacional de declaració d’antibiòtics i promoure la derogació de les sancions relacionades amb la prescripció d’antibiòtics, perquè no són proporcionals.”
Els professionals “se senten desemparats” i exigeixen “un suport legal” amb la modificació del RD 1/2015, de 24 de juliol. Simplificar els tràmits d’importació de medicaments veterinaris, revisar la normativa vigent, actualitzar-ne les fitxes tècniques i rebaixar l’IVA “són qüestions urgents”. I per això, “bloquejar el debat fa un flac favor a la societat en general i als veterinaris en particular.”
El Grup Popular a Les Corts ha presentat una iniciativa per a exigir al Govern d’Espanya la revisió del RD 666/2023, que regula l’ús i la prescripció de medicaments veterinaris. L’objectiu és forçar l’Executiu a gestionar des de l’escolta al sector, ja que l’aplicació de la nova norma genera greus problemes per a la sanitat animal, la salut pública i la viabilitat del sector veterinari, especialment en l’àmbit dels animals de companyia.
La rigidesa i l’integrisme ideològic que ha aprovat un RD sense consens, provoca hui el col·lapse laboral dels veterinaris, desoint-los i carregant-los de burocràcia innecessària. I aquesta decisió provoca riscos per a la seua tasca i també deriva en riscos per a la salut dels animals que atenen. “És el que tractem d’evitar”, ha conclòs Alberto Fabra.