La Unió Llauradora i Ramadera indica, després d’una primera avaluació d’urgència de la històrica situació viscuda aquest dilluns 28 d’abril per l’apagada massiva que es va produir a nivell estatal, que les principals pèrdues se centraran en el sector ramader de la Comunitat Valenciana i que no seran majors per la importància de tindre alternatives preparades.
L’impacte en el sector primari ha sigut dispar, depenent de sector i ubicació, en la mesura en la qual el subministrament s’ha anat restablint en diferents moments. En aquest sentit, destaca que, com sempre, moltes zones del medi rural han tornat a tindre subministre hores més tard que en les capitals de província.
LA UNIÓ assenyala que les possibles pèrdues en aquests casos no estan cobertes per les assegurances agràries i que en molts casos les assegurances privades són econòmicament poc accessibles per als ramaders. Per tant, l’organització, demana al Ministeri i a la Conselleria d’Agricultura que facen una valoració econòmica de les possibles pèrdues els sectors afectats i al Govern que es depuren les responsabilitats i s’instrumenten procediments àgils i senzills de compensació de danys per part de qui procedisca fer-se càrrec d’aquests.
L’organització destaca com la possibilitat de preparació de determinats sectors, com l’avícola, “ha evitat pèrdues milionàries, encara que n’hi ha hagut”. Les granges, amb un alt nivell de tecnificació, depenen totalment del seu funcionament del subministrament elèctric, fins i tot en qüestions clau com la ventilació i alimentació. Bona part d’elles compten amb grups electrògens, encara que en alguns casos hi ha hagut dificultats per a accedir al subministrament de gasoil en trobar-se tancades moltes gasolineres de les zones rurals, circumstància que ha perjudicat tant ramaders com llauradors per a omplir els seus depòsits de maquinària agrícola amb combustible.
En el sector porcí, la situació és dispar, en la mesura en la qual una part important de granges no disposa de grups electrògens, ha pogut haver-hi pèrdues de producció i estrés en els animals que s’hauran d’analitzar. LA UNIÓ destaca, també disrupcions en la cadena per problemes en els escorxadors, per la qual cosa moltes granges d’aus i porcí han vist ajornades les càrregues d’animals.
En el sector lacti es constaten pèrdues generalitzades en oví i boví. Les necessitats de bombament en el munyiment, de fred, i fins i tot de robots de munyiment, precisen d’una potència que només la poden donar generadors que no moltes granges es poden permetre pel seu elevat cost i per falta de disponibilitat. També, en granges sense grup electrogen que es proveeixen d’aigua de pous els problemes patits han impedit el subministrament d’aigua provocant estrés hídric als animals. Així un número molt elevat de granges de llet no han pogut realitzar els munyiments programats fins al restabliment del subministrament, en molts casos a altes hores de la matinada, o han hagut de saltar un munyiment, amb pèrdues en què fàcilment poden aconseguir 2.000 l de llet en una granja mitjana. Igualment es reporten pèrdues en granges i cooperatives en desbaratar-se la llet arreplegada en els tancs. En aquest aspecte, alerten que els problemes no sols són els patits ahir, moltes vaques, ovelles i cabres de munyiment s’enfronten a estrés, fins i tot morts per aquesta causa i possibles problemes com mamitis, per romandre fins a 20 hores sense poder ser munyides, amb el que les pèrdues aniran escalant al llarg de la setmana, també per possibles avaries en l’equip elèctric.
LA UNIÓ critica en aquest sentit que la falta d’informació sobre les previsions del restabliment del subministrament ha portat a les granges al límit, per la incertesa de si disposaven de combustible suficient per a mantindre-les operatives. Convé ressaltar que en alguns territoris les granges han hagut de fer front a una apagada de 14 hores. També destaca que, davant la caiguda de les comunicacions i els sistemes de seguretat, molts ramaders han optat per romandre tota la nit en les granges per a protegir les seues instal·lacions de possibles robatoris.
D’altra banda, cal destacar també hortalisses arreplegades que s’han fet malbé per les fallades en els sistemes de refrigeració o també problemes en el regadiu, on en algunes comunitats de regants o explotacions no es va poder regar ahir i tampoc hui en quedar desprogramats els sistemes de reg.