A UNIÓ reclama a la Conselleria d’Agricultura una estratègia de lluita biològica per a gestionar noves plagues com el Trips de Sud-àfrica en el cultiu ecològic

La Unió Llauradora reclama a la Conselleria d’Agricultura un pla de control biològic per a gestionar noves plagues de quarantena com entre altres el Trips de Sud-àfrica, almenys per als productors ecològics de la Comunitat Valenciana ja que disposen de menys productes fitosanitaris per a combatre-la. L’organització considera que és important mantindre una estratègia enfront del Scirtothrips aurantii d’una manera sostenible i sense generar una càrrega econòmica desproporcionada per als productors.

Els llauradors ecològics no utilitzen productes químics sintètics com a pesticides i per això veuen limitada la seua actuació davant les plagues emergents, d’ací ve que calga apostar fonamentalment pel control biològic. A més, molts dels joves que s’incorporaran al sector agrari valencià el faran sota el mètode ecològic i sense eines de lluita contra les plagues la seua permanència en el sector resultarà bastant més difícil.

Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, assenyala que “Conselleria d’Agricultura s’ufaneja de dir que té un pressupost de 35 milions d’euros per a sanitat vegetal i des de LA UNIÓ li demanem que destine una part d’aquest a la lluita biològica enfront de les plagues noves”.

El Trips de Sud-àfrica és una plaga que afecta ja ací a diversos cultius com els cítrics, caqui, magraner, raïm de taula i fins i tot pot ser que en algunes hortalisses. Va ser detectada per primera vegada a Espanya en 2020, a la província de Huelva. No obstant això, al maig de 2024, el servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura va detectar una expansió d’aquesta plaga en diverses comarques de la Comunitat Valenciana, com la Vega Baja, el Baix Vinalopó, la Safor i la Ribera Alta. La seua expansió és molt ràpida i s’ha confirmat la seua presència, segons l’última actualització de fa unes setmanes, en 325 municipis de les províncies d’Alacant (79), Castelló (39) i València (207), per la qual cosa és present ja en el 60% de localitats del nostre territori.

LA UNIÓ proposa a la Conselleria d’Agricultura que pose en marxa en una primera fase urgent una compra pública d’insectes auxiliars per a després en una segona distribuir-los de manera gratuïta als llauradors ecològics valencians.

Aquesta proposta es basa en experiències prèvies que han demostrat ser efectives, com és la solta massiva de Cryptolaemus montrouzieri per part de la Conselleria d’Agricultura per a combatre el Cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae). Amb un sistema de distribució similar, es podria facilitar l’accés a aquests organismes beneficiosos a totes les persones llauradores afectades i fer una solta massiva per part de l’administració agrària valenciana.

Per a garantir l’eficàcia d’aquesta estratègia, és fonamental, segons el parer de l’organització agrària, iniciar immediatament el procés de contractació per a la compra pública d’eixos insectes auxiliars i establir un mecanisme de sol·licitud individual per als llauradors. Així mateix, la Conselleria hauria de planificar una solta massiva durant finals d’agost i també durant la tardor de 2025, coincidint amb el període de menor aplicació de tractaments fitosanitaris en el camp valencià, fet que permetrà maximitzar l’efectivitat de la fauna auxiliar en el control de la plaga.

Des de LA UNIÓ, s’ha insistit reiteradament en la necessitat d’adoptar mesures urgents i específiques davant aquesta plaga, com per exemple la concessió d’ajudes directes a les persones afectades o el subministrament gratuït de paranys cromotròpics adhesius. Ara, davant la gravetat de la situació en la qual es troba la plaga, des de la Unió Llauradora s’ha traslladat a la Conselleria d’Agricultura la necessitat de considerar amb caràcter d’urgència aquesta proposta, almenys per als productors ecològics que no poden emprar la lluita química.