L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Ecopiles per a la posada en marxa de sistemes de recollida selectiva de residus de piles i acumuladors. Aquesta setmana ha començat la instal·lació de 31 contenidors en llocs públics, visibles i accessibles, ja que es reparteixen per tota la ciutat i hi ha instal·lacions amb un ampli horari d’obertura.
El regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Marc Seguer, ha destacat el compromís municipal “amb la separació en origen dels residus per a facilitar una gestió adequada, d’acord amb la normativa i amb especial atenció als que tenen un caràcter perillós i molt contaminant, com és el cas de les piles”.
Els 31 contenidors de recollida estaran ubicats a: ajuntament (provisionalment al Palau de Vivel), servei de medi ambient (avinguda Jaume I, 25), mercat municipal, biblioteca municipal, piscina municipal, 12 col·legis públics, 3 instituts, el centre de formació de persones adultes, cafeteries dels centres socials del Toledo, Mestre Rodrigo i Colònia Sant Antoni i set centres socials.
La Fundació Ecopiles realitzarà la recollida del contingut per a tractar-lo de manera adequada. A més, també es repartiran petits recopiladors de cartró “perquè els veïns i veïnes puguen acumular les piles a casa i després buidar-los als llocs indicats”, ha explicat Seguer. Aquests es podran recollir de manera gratuïta a la Regidoria de Medi Ambient, Transició Ecològica i Agricultura a partir del 5 de maig.
A través d’aquest acord, l’Ajuntament “fa un pas més en la recollida selectiva de residus, facilitant a la gent la seua separació perquè fins ara l’únic punt habilitat per a depositar-les era l’ecoparc”. El regidor ho considera important perquè les piles i acumuladors són “un residu tòxic que pot ocasionar greus danys en les persones, la fauna, la flora i el medi ambient”.
En aquest sentit, si les piles no es separen i acaben als abocadors i perden la seua carcassa protectora, aboquen metalls i components molt contaminants per a les aigües subterrànies i els sòls, per la qual cosa poden acabar introduint-se en la cadena alimentària. S’estima que una pila de botó de mercuri (com les dels rellotges o els audiòfons) pot contaminar mig milió de litres d’aigua, i una pila alcalina uns 167.000 litres.
Així mateix, Seguer ha advertit que “la pluja, la calor o l’acidesa del sòl acceleren el procés de descomposició de les piles”, cosa que provoca “efectes fatals en el medi ambient”. Quan una pila es degrada en el sòl allibera elements altament contaminants com el mercuri, el liti, el plom o el cadmi, i es produeixen vapors que es dispersen per l’aire i l’aigua.
Des de la Regidoria de Medi Ambient i Transició Ecològica remarquen l’aposta municipal per “continuar facilitant la separació dels residus als valleros i valleres pels múltiples beneficis ambientals, econòmics i socials que té”. Així mateix, l’edil recorda que “és una tasca de totes i tots aconseguir-ho i que gestos menuts com reciclar una pila compten”.