L’Ajuntament de la Vall d’Uixó està executant les obres de regeneració urbana del barri Colònia Sant Antoni, que consisteixen en la rehabilitació de 96 habitatges en els blocs dels carrers A, B i C, i de 17.000 m² d’espai públic en aquest entorn. L’eficiència energètica i l’accessibilitat són dos dels eixos d’aquest projecte.
Una vegada finalitze l’actuació, els habitatges obtindran el certificat A d’eficiència energètica, la qual cosa suposarà un estalvi per habitatge del 63 %. Açò serà possible gràcies a l’aïllament de les façanes i cobertes i a la substitució de finestres. Quant a l’accessibilitat, s’instal·laran ascensors, es reformaran les escales i s’ampliaran les voreres.
A més, es reurbanitzaran aquests carrers, on ja s’està realitzant la renovació de tota la xarxa d’aigües i s’instal·laran col·lectors i sistemes de recollida de pluvials per acabar amb els problemes d’humitats que afecten els habitatges. També l’entorn serà més verd, amb arbres i zones de descans i socialització amb ombres, de manera que el barri siga més resilient al canvi climàtic i es reduïsca l’efecte illa de calor.
Aquest projecte està finançat per la Unió Europea – Next Generation EU, dins del programa d’ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya. La inversió total és de 3,5 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aporta 2,4 i l’Ajuntament quasi 1 milió.
L’alcaldessa, Tania Baños, ha destacat “el gran esforç” que s’ha fet de participació ciutadana, diàleg, consens i coordinació abans d’iniciar les obres, ja que altres ajuntaments han renunciat a aquesta subvenció “per la càrrega de treball que suposa”. A més, ha remarcat que aquest projecte “no és un problema ni un enfrontament d’uns contra altres” sinó “una iniciativa que si millora aquesta zona, millora tot el barri, i si millora tot el barri, millora tota la Vall”.
La previsió és que aquestes obres estiguen acabades a l’estiu de 2026. A més de les millores urbanes, “comportarà una major equitat, perquè estem donant una empenta a una zona que ho necessita perquè ningú es quede enrere i perquè atraga nous veïns i veïnes”, ha apuntat Baños. De fet, ja s’han formalitzat (o estan en procés) cinc operacions de compra-venda, la qual cosa significa que “habitatges que estaven tancats tindran nous habitants que vindran a viure al barri”.
Per la seua banda, el regidor d’Habitatge, Vicente Pitarch, ha agraït “la col·laboració dels veïns i veïnes”, ja que “hem treballat molt conjuntament per a constituir les comunitats de veïns, fer pedagogia i explicar el projecte en reunions i a peu de carrer”. A més, el projecte definitiu “recull les necessitats i preocupacions de les persones que viuen ací” i s’ha adaptat “a la seua sensibilitat i inquietuds”.
Aquesta és la primera fase d’una estratègia de regeneració urbana més àmplia, que pretén arribar a 507 habitatges (ara s’actua en 96) i a 35.000 m² d’espais públics. En aquest sentit, per a l’alcaldessa és “un dels projectes més importants de transformació de la ciutat que tenim per davant”.