La Unió Llauradora sol·licita al Ministeri d’Agricultura un mòdul fiscal permanent del 20% per al cultiu del nispro, molt per davall de l’actual tipus del 36%, que porta anys sense actualitzar-se, malgrat el notable augment dels costos de producció. Aquest cultiu requereix un maneig agronòmic especialment delicat, amb tasques manuals com l’aclarida per a aconseguir un bon calibre, múltiples passades de recol·lecció per arbre per a arreplegar el fruit al punt òptim, i un posterior procés artesanal de manipulat, calibrat i encaixat.
Any rere any augmenten les despeses de cultiu i baixa la rendibilitat de les explotacions per les singularitats del cultiu i la necessitat de mà d’obra especialitzada, la qual cosa requereix adaptar la fiscalitat segons el parer de LA UNIÓ a la realitat productiva del nispro.
LA UNIÓ també demana noves línies d’investigació sobre el maneig agronòmic del nispro i sobre les varietats actuals i futures, amb la finalitat d’optimitzar tant la producció com la qualitat.
En aquests moments el nispro es troba en plena campanya de recol·lecció i es preveu una collita lleugerament superior a la de la passada campanya gràcies a les pluges de març. En produir-se les pluges d’una forma escalonada, van resultar molt beneficioses i van coincidir amb la fase d’engreixament de la fruita, la qual cosa afavoreix l’augment del calibre i dels quilos al costat d’una qualitat i qualitats organolèptiques excepcionals.
La collita no augmenta de manera significativa perquè malgrat revertir-se la situació de sequera de les dues temporades anteriors, algunes explotacions estan en procés de reconversió de varietats tradicionals a altres de major demanda en els mercats i també unes altres s’estan transformant cap al cultiu de l’alvocat.
Les últimes xifres sobre la superfície de nispros de la Comunitat Valenciana, que daten de 2023, certifiquen 1.044 hectàrees de cultiu, de les quals 882 estan en la zona emparada per la DO de Callosa d’En Sarrià, 113 ha en l’Alt Palància castellonenc i 81 a la província de València, gran part d’elles a la comarca del Camp de Morvedre. La Cooperativa de Callosa d’en Sarrià comercialitza entre el 75 -80% de la producció total de nispros de la Comunitat Valenciana.
Un dels principals problemes als quals s’enfronten els productors és el de la falta de mà d’obra especialitzada per a la recol·lecció i envasament del nispro. Només en la zona de Callosa d’en Sarrià es necessiten entre 500 i 1.000 jornalers per campanya.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que la nostra organització vela pels interessos de tots els cultius de la Comunitat Valenciana i en aquest cas per descomptat del nispro, lligat fonamentalment a una zona geogràfica molt concreta com és la Marina Baixa i integrat en bona part en una Denominació d’Origen.
“Els consumidors de la Comunitat Valenciana poden gaudir en aquests moments de nispros de proximitat del nostre territori amb una gran qualitat. És just que els nostres productors obtinguen un preu suficient i just per la seua fruita perquè es tracta d’un procés que cal conéixer bé, amb moltes tasques manuals i artesanals fins que arriben a la taula dels consumidors. Tot això requereix una cotització que permeta continuar cultivant nispros i també una rebaixa fiscal que siga conforme amb la realitat del cultiu”, afirma Peris.
El nispro té propietats molt saludables. És una fruita molt rica en carotenoides (provitamina A) que ajuden a la cura de la pell. Entre els múltiples minerals que aporta aquest fruit destaquen el potassi i el calci, i en menor mesura fòsfor, ferro o magnesi. També és una font important de vitamina B1, vitamina B2, C i àcid fòlic. Els nispros posseeixen propietats digestives i depuratives, ja que és una de les fruites amb més contingut en fibra.