Transformació: Taller de Grafiti amb A.K.Llar

L’exposició Transformació: 10 anys de relacions artístiques Castelló-Berlín, de la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, explora l’art com un procés de canvi constant, on la creativitat es converteix en una eina per a reinterpretar l’entorn i la identitat. L’exposició recull la feina dels artistes becats per l’Ajuntament de Castelló durant l’última dècada per realitzar una estada de llarga durada a la Residència Artística GlogauAir a Berlín.

En aquest context, el grafit a Berlín ha estat un símbol clau de transformació urbana i social, marcant la història de la ciutat com un espai de resistència, expressió i reconstrucció després de la caiguda del Mur. Ambdues realitats dialoguen en la manera com l’art intervé en el paisatge urbà, desafiant les estructures establertes i generant noves narratives visuals que redefinixen l’espai públic.

Per això, i dins de les activitats de mediació artística de la Sala Sant Miquel, la Fundació Caixa Castelló proposa un taller de grafit dirigit a persones de qualsevol edat, amb una duració de 90 minuts. La proposta consisteix en la realització d’un mural col·laboratiu sota la guia de dos monitors.

Estructura del taller

  • Introducció teòrica sobre el grafit i les seues tècniques.
  • Pràctica amb aerosols per familiaritzar-se amb els materials.
  • Creació del mural: els monitors dibuixen un lema o paraula i els participants ho omplen amb colors i tècniques suggerides.
  • El mural es realitzarà sobre una lona i es desmuntarà en finalitzar l’activitat.
  • Es recomana realitzar l’activitat a l’exterior per evitar l’acumulació de gasos dels aerosols en espais tancats.

Perspectiva de gènere i inclusión

El taller comptarà amb dos monitors, un home i una dona, per garantir la paritat de gènere i fomentar la participació igualitària. L’experiència prèvia demostra que aquest enfocament millora la inclusió de les dones en una disciplina tradicionalment masculinitzada.

El taller serà impartit per Paco, artista professional i Graduat a l’EASD de València, i Noemí, Llicenciada en Psicologia, amb experiència en dinamització d’activitats socioculturals. Ambdós són membres de l’Associació Kultural Llar, un col·lectiu de professionals de diverses disciplines dedicat a la promoció de valors de convivència, respecte pels drets humans i creació d’espais segurs d’oci.

Des de 2012, A.K. Llar ha impartit tallers de grafit en diversos espais com La Cebollera, l’Ajuntament de Manises, la Universitat Popular d’Ayora, l’IES Enrique Tierno Galván (Moncada), Taleia (Fundació ADSIS, La Plata) i la Universitat de València, entre altres.