Davant dels aranzels de Trump: LA UNIÓ diu que les guerres comercials aranzelàries són dolentes per a tots, però cal respondre amb la mateixa reciprocitat.

La Unió Llauradora i Ramadera, davant la imposició de Donald Trump d’aranzels del 20% als productes agroalimentaris de la Unió Europea, considera que “les guerres comercials amb aranzels desmesurats no són bones per a ningú perquè s’uneixen a la pujada de costos en el sector i a la competència deslleial de les produccions de tercers països, encara que una vegada que arriben cal respondre amb la reciprocitat necessària per a defensar els nostres interessos”.

“Qualsevol mesura aranzelària desestabilitza i genera desconfiança en les nostres empreses agroalimentàries i en els mercats a l’hora de recuperar o apostar per enviar els nostres productes agroalimentaris als Estats Units”, indica Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ referent a aquesta decisió.

El volum de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana als Estats Units va tindre un valor l’any passat de 366 milions d’euros. El 13% del total de les nostres exportacions a eixe país correspon al sector agroalimentari. Representen el 4% del total de les nostres exportacions agroalimentàries.

Els productes agroalimentaris més exportats des del nostre territori allí són vi, oli d’oliva, hortalisses fresques o en conserva, formatges o carn; per tant, eixos serien els més perjudicats pels aranzels. No obstant això, l’organització considera que caldrà veure amb el pas del temps l’impacte real dels aranzels en les nostres exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana als Estats Units.

Segons LA UNIÓ, les autoritats comunitàries han de respondre amb reciprocitat a eixos aranzels decretats per Trump i un dels productes que cal gravar per l’afecció en la Comunitat Valenciana, entre altres, és l’ametla importada per les grans empreses torroneres, o anous dels EUA que inunden els nostres mercats, que desestabilitzen el nostre mercat i llancen els preus de les nostres produccions a la baixa. El valor de les importacions de fruita seca (ametles i anous) procedents dels Estats Units a la Comunitat Valenciana va tindre un valor l’any passat de 355 milions d’euros -quasi tant com el total del valor agroalimentari exportat per nosaltres allí- i que suposen un 19,7% del total importat per la Comunitat Valenciana en tots els sectors. “Han tingut temps per a donar una resposta concorde a la magnitud de la imposada per Trump i confiem que estiguen a l’altura del que els ciutadans europeus afectats esperen”, indica Carles Peris.

Paral·lelament a l’anterior, l’organització considera que si algun sector o producte agroalimentari valencià té un impacte negatiu en les exportacions pels aranzels caldrà donar-li suport econòmicament amb mesures compensatòries i espera que no ocórrega com en l’anterior legislatura de Trump amb els aranzels que va imposar o amb el veto rus on els llauradors i ramaders europeus es van quedar sense ajudes per a compensar els seus efectes. LA UNIÓ també advoca perquè es realitzen campanyes de promoció per a diversificar i buscar nous mercats. Si s’observa que algun sector pateix un impacte hauria de rebre ajuda, però també hem de ser capaces de diversificar i buscar nous mercats i a part d’eixos suports econòmics reclamar que es realitzen campanyes de promoció.

En el cas de l’oli d’oliva, per exemple, les vendes principals de la Comunitat Valenciana es dirigeixen en bona part al mercat intern del nostre territori i a Espanya i els aranzels afectarien de ple sobretot a comunitats autònomes com Andalusia que tenen un volum productiu molt rellevant i exporten molt. “El problema ja no seria el que nosaltres exportem als EUA, sinó el que deixa de fer Andalusia com a principal zona exportadora. Si eixe oli té ara un 20% d’aranzel i no va als EUA s’haurà de recol·locar i buscar altres destins, per la qual cosa igual se satura el mercat espanyol. Ja no és únicament eixe augment de costos per exportar allí sinó també els fluxos que es generen de si pots enviar allí o no o has de buscar un nou mercat”, assenyala Peris.