“Orígens del grafiti a Castelló”, de Mc Alberto, és una obra fonamental que aprofundeix en els primers passos del grafit a Castelló, explorant la seva evolució i les empremtes que ha deixat en la cultura local. Mc Alberto es submergeix en els inicis del grafit, des de les seves influències més internacionals fins a les seves adaptacions i transformacions en el context castellonenc.
Mc Alberto, reconegut artista i pioner del grafit a Castelló, ofereix una visió íntima i enriquidora de com l’art urbà va començar a gestar-se a Castelló a finals dels anys 80 i principis dels 90 a través de les vivències d’una generació de joves que, influïts pel grafit neoyorquí i altres manifestacions culturals globals, van trobar en els carrers de Castelló un espai per a l’expressió i la rebel·lia. No només aborda els aspectes estètics i tècnics del grafit, sinó també el context sociopolític i cultural de l’època, que va permetre el floreixement d’aquest art en un entorn urbà en ple canvi.
A més, Mc Alberto recull testimonis d’altres artistes, imatges de les primeres intervencions i una anàlisi dels diferents estils que van agafant força en l’època. També es fa un recorregut sobre com el grafit va passar de ser una forma d’expressió marginal a una manifestació artística respectada i celebrada actualment. Així, també invita a reflexionar sobre el poder de l’art urbà com a mitjà de resistència i construcció d’identitat en els espais públics.
Alberto Ramos Lizana “MC ALBERTO” (Castelló de la Plana, 1976) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Des de 2006, la seva trajectòria professional s’ha encarat cap a la docència artística.
Des de la seva creació en 2016, és membre cofundador d’INDAGUE, l’Associació Espanyola per a la Investigació i Difusió del Grafiti i l’Art Urbà. Ha treballat com a educador d’art, coordinant projectes didàctics, comissariant exposicions i realitzant treballs culturals i educatius en diferents museus.
Des de fa més de tres dècades, ha organitzat i participat en diversos fòrums, xerrades i seminaris sobre cultura hip-hop i grafiti. MC Alberto és considerat per la crítica i la premsa especialitzada un dels principals pioners i activistes difusors de la cultura hip-hop a l’Estat espanyol. Des de mitjans dels anys noranta, ha treballat com a redactor i fotògraf en revistes com Hip Hop Nation, Hip Hop Life Magazine i Mondosonoro. És presentador i director d’espais musicoculturals en ràdio i televisió des de 1994.
Des de fa tres dècades, realitza sessions musicals com a DJ i selector musical de hip-hop, reggae, funk i soul. És membre des de 1988, compositor i MC de dos discos publicats, amb els quals va obtenir el premi a Millor disc hip-hop per l’àlbum El Ritmo de la Calle: Regreso al Pasado (Mésdemil, 2011), i va rebre el premi a Millors Lletres Poètiques pel disc doble Vengan a Ver (Mésdemil, 2015).
En el col·loqui estarà acompanyat amb la presència del cèlebre fotògraf i artista Miguel Trillo, la seva obra ha estat clau en el registre i estudi de les tribus urbanes juvenils. Trillo, conegut per la seva mirada única a les subcultures juvenils a Espanya, aportarà la seva perspectiva sobre la relació entre el grafit i les tribus urbanes que van emergir en la mateixa època.
A través de la seva experiència, Trillo compartirà la seva visió sobre com les tribus urbanes, amb els seus codis i manifestacions visuals, han influït i s’han integrat en el desenvolupament del grafit. La seva feina fotogràfica ha capturat l’esperit d’aquestes subcultures, i la seva perspectiva serà un complement inavaluable per entendre l’impacte cultural i social dels moviments juvenils i la seva relació amb les primeres formes d’art urbà a Castelló i més enllà.
Aquest col·loqui no només servirà per aprofundir en la història del grafit a Castelló, sinó també per explorar les connexions entre art, joventut i identitat en el context de les tribus urbanes, brindant als assistents una experiència completa que enllaça el passat amb el present de l’art urbà. Sens dubte, una oportunitat única per conèixer de primera mà les històries que van marcar l’evolució d’aquest fenomen cultural.
El col·loqui será moderat per Alfredo Llopico, tècnic de cultura de la Fundació Caixa Castelló.