L’Ajuntament de la Vall d’Uixó aprova el I Pla de Gestió de Colònies Felines per aconseguir l’80% d’esterilització

El ple municipal de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha aprovat el I Pla de Gestió de Colònies Felines, que segueix les directrius de la llei de benestar animal. Així, les mesures que inclou compleixen les directrius de la normativa “per organitzar i regular el manteniment de les colònies de gats des del respecte als animals i la promoció de la convivència”, tal com ha explicat el regidor de Benestar Animal, Jorge García.

En aquest sentit, l’edil ha destacat que “és una realitat que la societat, també al nostre municipi, ha de conviure amb els gats que estan al carrer”. I per això “cal prendre mesures per evitar molèsties al veïnat, especialment en centres educatius o recintes esportius, per posar alguns exemples”.

Actualment existeixen 77 colònies felines i més de 600 gats identificats a la Vall d’Uixó. Amb aquest pla estratègic “podem afrontar els reptes que tenim per davant”, que són continuar amb el projecte CER (captura, esterilització i retorn) per evitar la reproducció descontrolada.

Amb l’objectiu de controlar la població felina ja s’han esterilitzat 184 gats, cosa que suposa el 30%. Fins al 2027 es pretén arribar a més del 80% ja que està científicament demostrat que a partir d’aquesta xifra es comença a reduir la població felina, tal com recull el pla aprovat per a tres anys (2025, 2026 i 2027).

L’Ajuntament continuarà treballant amb l’associació Adaana i ja s’està treballant en la renovació del conveni “per continuar amb les tasques i les cures que fan les persones cuidadores”, ha indicat García. En aquesta línia, ha recordat que l’alimentació dels gats carrerers només la poden realitzar persones autoritzades.

“Sabem que hi ha molta gent que alimenta els gats amb bona intenció, però aquesta alimentació descontrolada i fora dels punts identificats provoca desplaçaments i que s’ampliïn els llocs on s’instal·len els gats de manera descontrolada”. A més, amb aquestes pràctiques no regulades “s’estimula la sobrepoblació de gats”.

Per acabar, el regidor ha remarcat que amb iniciatives com aquesta “apostem per la convivència al nucli urbà, posant sobre la taula temes complexos com aquest però que són importants i és necessari que la ciutadania col·labori”. Per això, en els pròxims mesos es realitzaran campanyes de conscienciació i sensibilització sobre què són les colònies, com s’ha de conviure amb elles i quines persones estan autoritzades a proporcionar aliment de manera controlada als gats carrerers.