L’ens supramunicipal redueix un 2% els residus dipositats a l’abocador gràcies a la tecnologia i implicació ciutadana
El Consorci de Residus C3V1 (Consorci Palància Belcaire) ha obtingut unes xifres de rècord en valorització de residus combinant tecnologia, educació ambiental i pràctiques sostenibles durant el 2024. Així, l’ens supramunicipal ha aconseguit el millor rendiment de gestió dels residus urbans i domèstics des de l’inici de l’explotació de les 2 i eliminació que la normativa estableix per al 2025: un 56,14% de valorització, percentatge que supera el 55% establert legalment per al 2025 i un 30,90% d’eliminació que compleix l’objectiu establert normativament per al 2025, que és el de no superar el 40%.
A més, durant el 2024 s’ha dipositat un 2% menys de tones de residus a l’abocador respecte del 2023, gràcies a la recuperació més gran de la planta ia l’increment notable de residus dipositats per la ciutadania a la xarxa d’ecoparcs
El Consorci de Residus C3/V1 continua enfortint la seva posició com a referent en la gestió innovadora i sostenible de residus urbans i domèstics, mitjançant l‟adopció de tecnologies avançades i sistemes basats en intel·ligència artificial. Aquesta estratègia respon integralment als desafiaments mediambientals actuals i cerca augmentar significativament l’eficiència operativa, alineant-se clarament amb els principis de l’economia circular.
Implementació d’infraestructures intel·ligents.
Dins d’aquest ambiciós projecte, el consorci ha dissenyat i implementat una instal·lació de tractament i eliminació i una xarxa d’ecoparcs que, amb l’ús de les millors tècniques disponibles per a la valorització dels residus urbans i domèstics i un manteniment i millora adequats per a la seva adaptació i modernització, gestionen els residus urbans complint els requisits legals aplicables i els principis d’economia circular.
Compromís socioambiental i qualitat de vida ciutadana
“El nostre model integral està fonamentat en la innovació tecnològica i un profund compromís socioambiental, alineat plenament amb els objectius establerts a les normatives locals, nacionals i europees”, ha destacat la presidenta del Consorci C3/V1, Mari Carmen Climent. “La integració efectiva de tecnologies avançades ens permet maximitzar l’ús dels nostres recursos, generant beneficis tangibles en termes de sostenibilitat ambiental i qualitat de vida ciutadana, cosa que ens posiciona com a referents clars en gestió ambiental sostenible”.
Educació ambiental per a un futur sostenible.
Per implementar aquest model integral tecnològic-socioambiental, a més de les millores tecnològiques i operatives implantades a les instal·lacions de valorització consorciades (planta i xarxa d’ecoparcs), el consorci desenvolupa de manera activa programes educatius i de sensibilització ciutadana, amb un pla de visites a la planta de tractament. Aquestes iniciatives busquen fomentar hàbits sostenibles, enfortir una cultura de responsabilitat ambiental i facilitar la transició cap a una economia circular. Les accions formatives complementen l’esforç tecnològic, garantint així un impacte positiu més gran en la comunitat i una participació ciutadana més compromesa amb la sostenibilitat.
Què és el Consorci Palància Belcaire?
Cal recordar que el Consorci Palància Belcaire està format per 56 municipis de les comarques del Camp de Morvedre, Alt Palància i Plana Baixa. Els ajuntaments dels 56 municipis, juntament amb la Diputació de Castelló, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, gestionen de la manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C3/V1.