LA UNIÓ demana a la Conselleria d’Agricultura una estratègia de control biològic per a gestionar la plaga de quarantena Scirtothrips aurantii o Trips de Sud-àfrica

És una plaga que afecta ja ací a diversos cultius com els cítrics, caqui, magraner, raïm de taula i fins i tot pot ser que a algunes hortalisses. Va ser detectada per primera vegada a Espanya en 2020, a la província de Huelva. No obstant això, al maig de 2024, el servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura va detectar una expansió d’aquesta plaga en diverses comarques de la Comunitat Valenciana, com la Vega Baja, el Baix Vinalopó, la Safor i la Ribera Alta. La seua expansió és molt ràpida i s’ha confirmat la seua presència, segons l’última actualització de fa unes setmanes, en 325 municipis de les províncies d’Alacant (79), Castelló (39) i València (207), per la qual cosa és present ja en el 60% de localitats del nostre territori.

LA UNIÓ proposa en aquest sentit a la Conselleria d’Agricultura, a través del seu Servei de Sanitat Vegetal i de l’IVIA, que active ja en una primera fase urgent una compra pública d’insectes auxiliars per a després en una segona distribuir-los de manera gratuïta als llauradors valencians. Concretament, LA UNIÓ planteja la utilització de Franklinothrips megalops, un trips depredador d’altres trips, inclòs Scirtothrips aurantii, i d’àcars, i també de Amblyseius swirskii, un àcar depredador de trips i mosques blanques, àmpliament emprat en estratègies de gestió integrada de plagues.

Aquesta proposta es basa en experiències prèvies que han demostrat ser efectives, com és la solta massiva de Cryptolaemus montrouzieri per part de la Conselleria d’Agricultura per a combatre el Cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae). Amb un sistema de distribució similar, es podria facilitar l’accés a aquests organismes beneficiosos a totes les persones llauradores afectades i fer una solta massiva per part de l’administració agrària valenciana.

Per a garantir l’eficàcia d’aquesta estratègia, és fonamental, segons el parer de l’organització agrària, iniciar immediatament el procés de contractació per a la compra pública d’eixos insectes auxiliars i establir un mecanisme de sol·licitud individual per als llauradors. Així mateix, la Conselleria hauria de planificar una solta massiva durant finals d’agost i també durant la tardor de 2025, coincidint amb el període de menor aplicació de tractaments fitosanitaris en el camp valencià, fet que permetrà maximitzar l’efectivitat de la fauna auxiliar en el control de la plaga.

Cal recordar que el passat 3 de juliol de 2024, es va publicar la Resolució de 27 de juny de 2024 de la Direcció General de Producció Agrícola i Ramadera, mitjançant la qual es declara la presència d’aquesta plaga de quarantena i s’adopten mesures urgents per a la seua erradicació i control en la Comunitat Valenciana. Aquesta declaració oficial constatava l’expansió accelerada d’aquesta plaga en la pràctica totalitat de les zones agrícoles valencianes, generant una situació d’alarma entre el sector productor per la falta de referències clares sobre el seu comportament i control en les nostres condicions agroclimàtiques.

Des de LA UNIÓ, s’ha insistit reiteradament en la necessitat d’adoptar mesures urgents i específiques davant aquesta plaga, com per exemple la concessió d’ajudes directes a les persones afectades o el subministrament gratuït de paranys cromotròpiques adhesives. Ara, davant la gravetat de la situació en la qual es troba la plaga, des de la Unió Llauradora s’ha traslladat a la Conselleria d’Agricultura la necessitat de considerar amb caràcter d’urgència aquesta proposta.