La Institució provincial ha activat les convocatòries que regixen la concessió de subvencions a favor dels ajuntaments de la província amb població inferior a 10.000 habitants destinades al finançament tant del Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP), com del Servei d’Escola Matinera. A més, també s’han aprovat les bases per les quals es regix la concessió de subvencions a Unitats de Conciliació Familiar (UCF) en municipis de la província de menys de 1.500 habitants.
Tres serveis que s’emmarquen en l’aposta de la institució provincial per reforçar la conciliació familiar i laboral i millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a la província de Castelló. “Estes iniciatives responen a una necessitat real dels municipis de la nostra província: facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, garantint serveis de qualitat que siguen accessibles per a tots”.
Així ho ha expressat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, qui ha posat de manifest el compromís de l’equip de Govern Provincial amb el benestar social i ha incidit en què estos serveis són “clau”, ja que “permeten als nostres majors tindre un envelliment actiu i als nostres xicotets una atenció educativa de qualitat”.
Els Serveis de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP), les Unitats de Conciliació Familiar (UCF) i les Escoletes Matineres són tres programes que formen part del full de ruta marcat per la Diputació de Castelló amb l’objectiu d’igualar les oportunitats i els recursos en tota la província.
En eixe sentit, la institució provincial invertirà 1 milió d’euros més en el Pressupost de 2025 fins a arribar als 3 milions d’euros per a “arribar a més beneficiaris, a més famílies, a més majors i a més municipis. Perquè per a fixar població i igualar les oportunitats cal cuidar a les persones”, ha destacat Marta Barrachina. Eixe increment suposa un 36% respecte a l’exercici anterior.
En este sentit, la dirigent provincial ha remarcat que “els diferents serveis i ferramentes que té actius la Diputació de Castelló no sols milloren el dia a dia de les persones majors i xicotets de la província, sinó també permeten conciliar als pobles xicotets i fixar població en la nostra terra”. “I continuarem treballant perquè viure als pobles xicotets mai siga una barrera, sinó una oportunitat, i que els nostres veïns i veïnes puguen gaudir d’estos servicis de qualitat”.
Més de 1,2 milions d’euros en els SPAP en 2025
La Diputació de Castelló ha incrementat fins als 1,2 milions d’euros les noves subvencions del Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP); un increment tant per a la continuïtat de les 104 unitats ja habilitades en anys anteriors així com la posada en marxa de dos nous. A més, l’increment del pressupost per al present exercici suposarà un increment de les hores de servei i també sumar noves unitats. D’esta manera, la diputada de Benestar Social, Marisa Torlà ha explicat que “s’incrementaran de 10 a 15 hores de servei a la setmana, la qual cosa comportarà una major atenció dels usuaris d’estos espais”.
L’objectiu, tal com ha assenyalat la diputada provincial, és “optimitzar les oportunitats de salut, participació, i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envellixen”. I per a això, ha afegit la Marisa Torlà, enguany “augmentem el nombre de municipis i el nombre de persones usuàries dels Serveis de Promoció de l’Autonomia Personal per a arribar a tots els veïns i veïnes de la província i millorar les oportunitats de les persones que viuen en esta terra”.
Conciliació de les famílies amb menors
I amb l’objectiu de garantir serveis i oportunitats als castellonencs, la Diputació de Castelló reforça la conciliació de les famílies amb menors amb el Servei Escola Matinera i amb el Servei d’Unitat de Conciliació Familiar (UCF). Sens dubte, la necessitat de cuidar l’interior està dins de l’agenda de prioritats del Govern Provincial i “estes ajudes formen part d’esta aposta per a fixar població i que les famílies romanguen als seus pobles”, ha destacat la presidenta Marta Barrachina.
Pel que respecta a la Escola Matinera, la institució provincial ha aprovat concedir 943.580 euros per al present any. “Apostem per este servei, ja que permetrà l’atenció de població infantil d’entre 3 i 12 anys abans de les classes i oferir serveis educatius de qualitat en els municipis de la província”, ha comentat la diputada Marisa Torlà. Per al present exercici l’horari d’atenció setmanal s’amplia de 10 a 15 hores.
En este sentit, la responsable de l’àrea de Benestar Social ha incidit dient que “si volem fixar població en la nostra terra resulta imprescindible la implementació de polítiques de conciliació familiar” i ha posat en valor el servei d’Unitat de Conciliació Familiar dirigit a municipis amb població inferior a 1.500 habitants. Per a este servei, s’amplia de 30 a 40 hores setmanals d’atenció. Es tracta d’unes ajudes destinades a la realització de programes o activitats de repercussió provincial que permeten l’atenció de població infantil menor de tres anys. Per a accedir a esta subvenció s’exigix que el nombre d’usuaris de la UCF siga almenys de tres.
En conjunt, com ha afegit la diputada provincial, “som conscients que la conciliació continua sent un gran repte, especialment en els municipis més xicotets, on les opcions són limitades i les necessitats majors. Per això, hem donat prioritat a la posada en marxa d’estos recursos, apostant pel benestar dels nostres majors i per la conciliació familiar. I no sols ho fem de manera més ràpida que altres anys, sinó també incrementant les ajudes i facilitant l’accés als municipis”.