LA UNIÓ fa costat a la Comissió Europea en les mesures per a previndre la introducció i propagació de la perillosa malaltia que provoca la Manxa Negra

La Unió Llauradora ha participat en el procés europeu de consulta pública per a prorrogar fins a abril de 2028 les mesures temporals establides en el Reglament (UE) 2022/632, l’objectiu del qual és previndre la introducció i propagació en el territori de la Unió Europea de la perillosa malaltia Phyllosticta citricarpa que provoca el temut fong de la Manxa Negra i que afecta el cultiu de cítrics. És l’única organització espanyola i europea que fins al moment ha participat en aquesta consulta pública, en una mostra més del seu compromís amb la sanitat vegetal i amb la defensa del sector citrícola.

La Phyllosticta citricarpa representa una amenaça fitosanitària de primer ordre per a la citricultura valenciana i europea. Per aquest motiu, LA UNIÓ reclama no sols la pròrroga de les mesures proposades per la Comissió Europea, sinó també un reforç efectiu dels mecanismes de control i seguiment per a garantir la seua eficàcia.

La introducció d’aquest organisme nociu en els cultius europeus, destinats majoritàriament al mercat europeu en fresc, suposaria un colp irreparable per a l’economia dels productors i per al medi ambient per l’abandó de superfície de cultiu.

En aquest sentit, l’organització professional agrària considera que persisteix el risc d’introducció de la Pyllosticta citricarpa en la citricultura europea. La pròpia Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va deixar clar en un informe recent que l’establiment de la Phyllosticta citricarpa és moderadament probable perquè els hostes sensibles estan àmpliament disponibles i les condicions ambientals en moltes àrees de cultiu de cítrics de la UE són adequades per a la producció, dispersió i infecció d’aquesta plaga.

L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) assenyala que la conca mediterrània és idònia, des del punt de vista climàtic, per al desenvolupament de la Phyllosticta citricarpa i, per tant, per al desenvolupament de la Manxa Negra o Citrus black Espot en els cítrics i que el clima no suposa un factor limitant per a l’establiment i disseminació de la taca negra dels cítrics a Europa. En aquest sentit, a Tunísia existeix ja la presència de la Manxa negra o CBS des de l’any 2019.

La prova d’eixa amenaça són les contínues intercepcions detectades pel Sistema d’Alerta Ràpida d’Aliments i Pinsos de la Comissió Europea. Només en els tres últims anys un total de 203, de les quals 183 (el 95%) es concentren en cinc països com són l’Argentina, el Brasil, Sud-àfrica, l’Uruguai i Zimbàbue que són precisament sobre els quals es pretén aplicar la pròrroga de les mesures, i per la qual cosa la proposta de la Comissió, en aquest punt, és coherent.

Amb aquestes dades, la presència de Phyllosticta citricarpa en les importacions d’eixos països continuen sent perillosament elevades per a la citricultura europea amb un empitjorament de les deteccions respecte al total d’intercepcions amb la presència d’aquest fong. Respecte a les intercepcions de productes agrícoles procedents d’aquests cinc països amb presència de Phyllosticta citricarpa, la veritat és que malgrat les mesures establides en el Reglament (UE) 2022/632 no s’han reduït ni dràstica ni significativament.

Cal recordar que la Comissió Europea té la responsabilitat de vetlar per la sanitat vegetal dels cítrics i evitar l’entrada de plagues o malalties. Si les autoritats comunitàries no són conscients del perill i no adopten mesures adequades per a evitar la seua introducció, podrien estar incorrent en una responsabilitat patrimonial pels danys que poguera provocar la seua inacció o la falta de mesures necessàries.

Per tant, davant les evidències observades mitjançant estudis científics i dades de l’evolució de les intercepcions, des de la LA UNIÓ es ratifica en la petició a la Comissió Europea perquè prorrogue les mesures contemplades en el Reglament (UE) 2022/632 durant tres anys, a més d’augmentar el seguiment de les mateixes en aquests cinc països per a adoptar mesures correctores durant aquest període addicional en el cas que s’observe una reducció rellevant de deteccions de productes agrícoles amb la presència de Phyllosticta citricarpa.