La Unió Llauradora i Ramadera ha presentat al·legacions al projecte de Decret de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori sobre la gestió, caça i control d’ungulats silvestres, en les quals ha demanat que la normativa proposada siga eficient, ràpida i compte amb pressupost suficient per a combatre la plaga de senglars i altres ungulats que devasten els cultius i que van generar en 2024 unes pèrdues superiors als 50 milions d’euros en el camp valencià.
“En algunes zones la situació amb la fauna és realment insostenible. Els llauradors i ramaders estem pagant les conseqüències d’una gestió deficient que no ha solucionat el problema de la sobrepoblació d’ungulats. És urgent que s’implementen més mesures efectives per a frenar aquesta plaga que està arruïnant les nostres explotacions”, denúncia Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.
L’organització valora aquest Decret com un primer pas important per a implementar algunes mesures noves, però critica també que, en alguns aspectes importants com la gestió dels senglars, principalment després de ser abatuts, es tracte de donar una eixida amb una solució que és més semblant a un pegat que una solució a llarg termini. En aquesta casuística l’administració hauria d’implementar uns recursos econòmics suficients per a realitzar una gestió de retirada de cadàvers concorde a majors nivells de bioseguretat.
Entre les principals modificacions proposades per LA UNIÓ, destaquen la necessitat de major flexibilitat en les xicotetes caceres col·lectives, ja que la regulació actual limita el nombre de caçadors i gossos, reduint l’efectivitat del control d’espècies com el senglar. Es proposa des de l’organització augmentar aquests paràmetres per a adaptar-los a la densitat de la muntanya mediterrània i reduir els danys als cultius.
També es planteja l’ampliació del període de caça fins al 15 de març, en línia amb la normativa europea, per a garantir un major control de la fauna nociva en èpoques crítiques per a l’agricultura. S’insisteix en la importància de l’ús de tecnologia avançada en el control de fauna, com a cambres de fototrampeig i detectors de presència, per a millorar l’eficiència de les esperes nocturnes i reduir els danys en els cultius.
A més, es reclama un major poder d’actuació per als propietaris de terres agrícoles en municipis amb sobrepoblació d’ungulats, permetent-los l’ús de gàbies parany sense dependre dels titulars cinegètics, dels vedats, per a evitar així retards en el control de la plaga. Finalment, se sol·licita l’eliminació de restriccions injustificades en els terrenys agrícoles enclavats dins de vedats de caça, permetent captures més equilibrades i ajustades a la realitat de cada explotació.
LA UNIÓ reclama així a la Conselleria de Medi Ambient una resposta immediata a les demandes del sector agrari i una revisió profunda del decret perquè es convertisca en una eina real i efectiva en la lluita contra la sobrepoblació d’ungulats. També se sol·licita una revisió de la Llei de Caça de la Comunitat Valenciana que té ja més de 20 anys i caldria adaptar-la a la nova realitat.
“Els danys en els cultius es multipliquen any rere any i les solucions han de ser més eficaces. Exigim mesures reals i pressupost per a realitzar-les, a fi de protegir la producció agrària valenciana”, conclou Carles Peris.