LA UNIÓ demana al ministre Planas que pressione perquè els cítrics europeus siguen considerats producte sensible

La possible entrada de plagues o malalties, un altre dels punts negatius de l’acord amb Mercosur

La Unió Llauradora insta el ministre d’Agricultura, Luis Planas, a pressionar davant les autoritats comunitàries perquè els cítrics europeus siguen considerats com un producte sensible en les negociacions d’acords amb tercers països. L’organització creu que la signatura del possible acord entre la UE i Mercosur seria lesiva per als interessos dels llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, com és el cas dels productors de cítrics, arròs, apicultura o boví, entre altres.

En els cítrics s’afonaria totalment la indústria europea del suc que ja domina al 90% un país com el Brasil i la situació s’estendria així mateix al preu per a la fruita del mercat en fresc. En l’actualitat, els cítrics en fresc que arriben a la UE procedents de l’Argentina i el Brasil ho fan amb un aranzel del 12,80% que, segurament, amb l’acord anirien reduint-se o desapareixerien. En el cas dels sucs del Brasil s’abona un aranzel del 12,20% i ocorreria el mateix.

Per això l’organització sol·licita a Luis Planas que complisca amb el seu compromís de protegir els cítrics europeus en les negociacions comercials entre la Unió Europea i el bloc Mercosur, a les quals se’ls pretén donar un impuls aquestes últimes setmanes. Malgrat la rellevància estratègica del sector citrícola, les gestions ministerials no han aconseguit que els cítrics siguen reconeguts encara com “molt sensibles” en el marc de les negociacions, deixant a la nostra producció en una situació de vulnerabilitat inadmissible enfront de les importacions.

Els cítrics europeus enfronten una competència deslleial a causa de la falta de reciprocitat en els estàndards fitosanitaris i mediambientals de les importacions procedents de països del Mercosur, com el Brasil, l’Argentina i l’Uruguai, que presenten un historial alarmant de plagues o malalties interceptades. Només en 2024, fins a octubre, s’han registrat 99 intercepcions de plagues en cítrics importats d’aquests països.

En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ li recorda al ministre Planas que “el 30 de setembre de 2021 es va fer públic que el Govern d’Espanya havia sol·licitat a la Comissió Europea la consideració dels cítrics com a producte molt sensible enfront de les importacions de països tercers, tal com es venia sol·licitant des de la nostra organització insistentment. En aquest sentit, es va dirigir una carta als llavors comissaris d’Agricultura, Janusz Wojciechowski; comerç, Valdis Dombrovskis, i de Sanitat, Stella Kyriakides, signada per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.” A estes dates, el ministre Planas no ha finalitzat el seu treball el que, més de 3 anys després, és un símptoma de deixadesa en la defensa del nostre sector davant acords amb tercers països.

La Comissió Europea, amb la inacció del Ministeri d’Agricultura, no ha publicat fins al moment un informe exhaustiu de l’impacte que tindria l’acord sobre l’economia citrícola europea ni ha detallat les condicions específiques del desmantellament aranzelari previst. Aquesta opacitat és inacceptable. Segons les dades disponibles, la creixent entrada de suc de taronja del Brasil està erosionant la indústria europea de sucs, fonamental per a regular el mercat de cítrics en fresc. Entre 2019 i 2023, les importacions de suc de taronja des de tercers països cap a la UE han augmentat de manera preocupant. Espanya, que històricament ha sigut líder en la producció de cítrics, ha importat més de 19.000 tones de suc en 2023, una xifra que amenaça la sostenibilitat del nostre sector agroindustrial.

Una vegada més, les negociacions comercials amb tercers països posen de manifest una dinàmica desequilibrada. En primer lloc, novament i tal com va ocórrer amb el TTIP, existeix un obscurantisme en les negociacions el que fa preveure que, mentre la UE puga oferir condicions favorables per a les importacions, els Estats membres enfronten una posició afeblida per a negociar protocols d’exportació. La falta de reciprocitat en estàndards fitosanitaris no sols és un problema de competitivitat, sinó també de seguretat alimentària i de control de plagues o malalties, que podria derivar en conseqüències catastròfiques per a les plantacions citrícoles europees i, per tant, valencianes.

Aquest obscurantisme porta a sospitar al sector que, una vegada més, la Comissió Europea, amb el suport del ministre Planas, puga tirar-nos al peu dels cavalls de la globalització i la falta de defensa de les produccions europees.

En conseqüència, des de LA UNIÓ s’exigeix al govern d’Espanya que se sume al posicionament del govern francés i al ministre d’Agricultura que es pose d’una vegada a treballar per a aconseguir que es declare l’impacte estimat d’aquest acord sobre l’economia citrícola europea, incloent-hi un desglossament detallat del desmantellament aranzelari proposat. En segon lloc, que, complisca amb el compromís adquirit d’aconseguir que els cítrics siguen catalogats com a productes “molt sensibles”, la qual cosa garantiria una major protecció enfront de les importacions i finalment, com es va comprometre amb el sector en el document de les 43 mesures que reclame garanties fitosanitàries estrictes i de reciprocitat en els estàndards de producció, evitant l’entrada de productes que no compleixen amb les normes europees i suposen un risc per a la sanitat vegetal.

És inadmissible que el sector citrícola, que genera milers d’ocupacions rurals i representa una part fonamental de la nostra economia agroalimentària, es veja relegat en unes negociacions que prioritzen concessions comercials a qualsevol cost. En paraules de Carles Peris, “estem en contra d’aquesta mena d’acords internacionals que ens deixen a l’estacada, ens tornen a vendre per a beneficiar a altres sectors econòmics que, molts d’ells, deslocalitzen la seua producció. Els acords han de garantir una protecció adequada per als nostres productors. No podem acceptar que els cítrics europeus queden desprotegits davant una competència deslleial i sense garanties fitosanitàries. Exigim al ministre d’Agricultura que actue immediatament en defensa d’un sector d’importància economia, social i mediambiental”.