L’Ajuntament de la Vall d’Uixó aprovarà la taxa de residus per a complir amb la normativa europea

Les famílies vulnerables i els comerços de proximitat tindran bonificacions

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó portarà al pròxim ple municipal l’aprovació de la taxa per a la gestió i tractament d’escombraries, que s’implantarà en 2025 en compliment d’una directriu de la Unió Europea i de les transposicions de la mateixa a la Llei espanyola i Llei Valenciana sobre residus i economia circular.

En junta de portaveus municipals s’ha tractat aquest assumpte en el qual l’equip de govern porta treballant durant tot l’any perquè siga el menys onerós possible per a la ciutadania. L’aplicació d’una taxa que cobrisca el servei de manera íntegra és una obligació per a tots els municipis no sols d’Espanya, sinó també d’Europa.

La taxa per habitatge serà de 57,80 euros, la més baixa dels municipis d’una grandària similar a la Vall d’Uixó. A més en l’ordenança reguladora de la taxa s’estableixen bonificacions per a les famílies vulnerables, els comerços de proximitat i els establiments d’hostaleria que donen els sobrants d’aliments a entitats socials. També contempla exempcions per a les empreses i habitatges que acrediten oficialment que gestionen totes o algunes fraccions dels residus generats amb gestors autoritzats.

A través d’aquesta taxa es cobrirà el cost total del servei, que ascendeix a 1.336.000 euros per la recollida de residus, control ambiental i de lixiviats en l’abocador clausurat de Garrut, recollida del cartó comercial porta a porta, retirada d’abocaments incontrolats i les sancions perquè els residus no arriben separats a la planta.

En aquest sentit, el primer any d’implementació de la taxa anirà encaminat a premiar la separació de residus en origen, de manera que pague menys qui realitze la separació. Així, serà un exercici que servirà per a millorar segons l’experiència i està obert a la revisió perquè la taxa siga el més justa possible i premie a qui ho faça bé en matèria de separació de residus.