La Unió Llauradora lamenta l’envelliment de la població agrària i denuncia la falta d’ajudes per a joves agricultors

L’organització detecta una creixent demanda de joves que volen incorporar-se i no ho poden fer

La Unió Llauradora i Ramadera ha denunciat l’envelliment preocupant de la població agrària a la Comunitat Valenciana i la falta d’actuacions per part de la Conselleria d’Agricultura, que des de 2021 no ha publicat la convocatòria d’ajudes per a la primera instal·lació de joves agricultors i ramaders.

Segons les últimes dades del cens agrari de 2020, més de la meitat dels agricultors i ramaders valencians tenen més de 65 anys, mentre que només el 2% tenen menys de 34 anys. En l’última dècada, els menors de 34 anys han disminuït un 18%, mentre que el nombre de persones majors de 65 anys s’ha mantingut estable.

L’organització agrària ha estat reclamant aquestes ajudes des de fa més d’un any, tant a l’equip de Vox com, més recentment, al del PP, però encara no s’ha rebut resposta. En l’actual període de la nova PAC (Política Agrària Comuna), no s’ha tramitat l’Ordre de bases reguladora per a aquestes ajudes, tot i que en l’anterior període es van publicar fins a tres convocatòries. A més, només resten tres anys per a completar aquest període.

Des de l’entrada en vigor de la nova PAC l’1 de gener de 2023, s’esperava que es tramitara l’Ordre de bases reguladora i les convocatòries corresponents per a les ajudes, especialment pel que fa al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de la Comunitat Valenciana. No obstant això, fins ara no hi ha hagut avanços en aquest sentit.

LA UNIÓ ha constatat un augment de l’interés per part de joves que volen incorporar-se al sector agrari, així com de professionals establits que desitgen millorar les seues explotacions, i fins i tot de persones provinents d’altres sectors que volen iniciar-se en l’agricultura. Tots ells esperen la publicació de les ajudes per poder planificar la seua incorporació o inversions.

L’organització ha sol·licitat recentment informació actualitzada al nou equip de la Conselleria sobre l’estat de tramitació de les ordres de bases reguladores per a la primera instal·lació de joves i per a les inversions en explotacions agràries, amb l’objectiu de proporcionar informació clara als interessats.

La Unió ha expressat la seua preocupació pel fet que, tot i el creixent envelliment del camp valencià, no s’estiguen adoptant mesures suficients per a fomentar la incorporació de joves al sector agrari.