El ple aprova una moció impulsada pel Govern Provincial per a exigir al Govern Central a replantejar o estudiar mètodes més flexibles de transició i prestar ajudes i instruments financers als ajuntaments, perquè el ciutadà no carregue íntegrament amb la taxa
El ple ordinari de la Diputació Provincial de Castelló ha aprovat aquest dimarts una moció presentada pel Govern Provincial, en la qual s’exigeix al Govern Central que replantege la nova taxa de residus i explore mètodes més flexibles de transició. L’objectiu és evitar que la càrrega del nou impost recaiga completament sobre els ciutadans, i es demana que es proporcionen ajudes i instruments financers als ajuntaments.
La moció ha sigut aprovada amb el suport del Govern Provincial i Vox, mentre que el PSOE i Compromís han votat en contra.
La nova taxa, basada en la Directiva Marc de Residus de la Unió Europea, passa de ser potestativa a obligatòria. Això significa que els ajuntaments ja no podran finançar parcialment el servei de recollida de residus amb recursos generals del pressupost municipal, com es feia fins ara, i hauran de repercutir el 100% del cost del servei en els ciutadans.
El vicepresident i portaveu del Govern Provincial, Héctor Folgado, ha expressat que aquesta llei “ataca l’autonomia de l’administració local”, ja que obliga a incrementar la taxa, fins i tot en ajuntaments econòmicament sanejats, que fins ara podien cobrir el dèficit del servei amb altres recursos. Folgado ha lamentat que, amb la nova normativa, “hi haurà veïns que pagaran més per la taxa de residus que per la contribució”, ja que els ajuntaments ja no podran continuar congelant o subvencionant parcialment la taxa.
Acords en altres àrees
A més de la qüestió de la taxa de residus, el ple ha aprovat altres acords importants. Entre ells, destaca la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I per millorar el coneixement hidrogeològic de les masses d’aigua subterrània a la província. Segons ha explicat Héctor Folgado, l’estudi que es durà a terme permetrà “analitzar l’estat dels aqüífers per a donar una resposta adequada als problemes de subministrament d’aigua potable a la província”.
També s’ha aprovat la pròrroga del contracte per a la gestió integral, manteniment, conservació i modernització de la xarxa de carreteres de la Diputació, amb un pressupost de 8 milions d’euros per a l’any 2025.