L’Ajuntament de la Vall d’Uixó denuncia la falta de resposta de la Conselleria sobre el contracte-programa de serveis socials

El contracte-programa que garantix l’atenció primària bàsica finalitza enguany i “no sabem què farà la Generalitat Valenciana”

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha expressat la seua preocupació per la situació del contracte-programa que finança la prestació de serveis d’atenció primària bàsica, i pel qual ha rebut més de 16 milions d’euros en els últims quatre anys (2021-2024). Aquest contracte finalitza enguany, i segons el regidor de l’àrea de Serveis Socials, Jorge Marqués, “no sabem res de què farà la Generalitat Valenciana”.

El contracte-programa estableix les obligacions de cada administració i finança serveis essencials com la intervenció en infància i adolescència, programes d’autonomia per a persones amb diversitat funcional, centres de dia per a persones majors, atenció primerenca infantil i la residència, responsabilitat de la Conselleria de Serveis Socials però prestats per l’Ajuntament.

Amb data del 18 d’octubre, a menys de tres mesos de la finalització del contracte, l’Ajuntament només ha rebut tres comunicacions genèriques i ha participat en una reunió telemàtica amb tècnics de diversos municipis afectats, sense la presència de representants polítics ni l’oportunitat de plantejar preguntes. En aquest sentit, Marqués ha qüestionat “què amaga la Conselleria” i si s’està plantejant la possibilitat que la Vall deixe de rebre els 16 milions d’euros.

Davant aquesta situació, el regidor ha exigit a la Conselleria “que ens asseiem a una taula de treball i negociació, com es fa en qualsevol contracte”. Marqués ha criticat la falta de resposta de la consellera Susana Camarero, i ha recordat que l’Ajuntament ha denunciat reiteradament l’infrafinançament del centre Llar Sagrada Familia, que funciona amb 1,5 milions d’euros de fons municipals malgrat ser una competència autonòmica.

El traspàs de les competències de la residència és una de les principals demandes de l’Ajuntament en el nou contracte-programa, juntament amb la sol·licitud de finançament per a tres professionals més del servei d’ajuda a domicili, un programa d’atenció al desenvolupament infantil i un programa d’atenció i seguiment per a persones amb problemes de salut mental.

El regidor ha remarcat la importància que la Conselleria “deixe de banda els interessos partidistes i es centre en el benestar de les persones, especialment les més vulnerables”. Marqués ha criticat que, mentre la Generalitat Valenciana gestiona nous projectes en altres localitats, com la gestió d’un hospital a Alacant o l’anunci d’una nova residència a Castelló, en la Vall d’Uixó encara no s’ha avançat en el traspàs de la residència, malgrat que el procés ja havia començat amb el Govern del Botànic.