LA UNIÓ reivindica el paper clau de les dones en les zones rurals en el Dia Internacional de la Dona Rural

Només 20 dones en titularitat compartida en el nostre territori sobre un total de 1.345 en tota Espanya

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural, LA UNIÓ Llauradora i Ramadera ha exigit que es visibilitze el paper essencial que les dones exerceixen en les zones rurals de la Comunitat Valenciana. Tot i representar el 49% de la població rural a Espanya, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), les dones encara s’enfronten a nombrosos reptes per aconseguir la plena igualtat d’oportunitats.

Tot i la seua contribució fonamental al sector primari i a l’economia rural, les dones només gestionen el 30% de les explotacions agràries, cosa que reflecteix la bretxa de gènere en la titularitat de terres i l’emprenedoria rural. A més, sovint tenen més dificultats per accedir a recursos com el finançament, la formació i la digitalització, limitant la seua capacitat per emprendre i liderar en igualtat de condicions.

Un altre factor que afecta especialment les dones rurals és l’envelliment de la població rural, agreujat per la manca de serveis bàsics com la sanitat, l’educació i el transport. Aquesta situació incrementa la despoblació i fa difícil la conciliació de la vida laboral i familiar, especialment per a aquelles dones que volen desenvolupar el seu projecte de vida en els pobles.

LA UNIÓ insta a la implementació de polítiques que reduïsquen les desigualtats entre el medi rural i les àrees urbanes, proporcionant als joves un entorn socioeconòmic més atractiu per al seu desenvolupament professional i la seua vinculació al territori.

El paper de les dones rurals és essencial per garantir el relleu generacional i la permanència dels joves al camp, mantenint així vius els nuclis rurals. A més de la producció agrícola, les dones contribueixen a la dinamització del territori, la conservació dels ecosistemes i el manteniment de les tradicions locals.

Titularitat compartida

Només 20 dones de la Comunitat Valenciana tenen la titularitat compartida de les explotacions agràries, sobre un total de 1.345 a tot Espanya. LA UNIÓ reclama més mesures per fomentar l’accés a aquesta figura jurídica, que permet a les parelles que comparteixen el treball i la gestió de les explotacions agràries reconéixer-ho de manera formal.

Entre les propostes destaca una reducció permanent de la cotització a la Seguretat Social per a les explotacions en titularitat compartida, l’augment en un 10% de les ajudes per a inversions en aquestes explotacions, i una subvenció addicional per a la primera instal·lació en aquest règim.

En aquest Dia Internacional de la Dona Rural, LA UNIÓ subratlla la necessitat que tant el sector públic com privat reforcen el seu compromís amb la igualtat de gènere al món rural, garantint els recursos necessaris per a les dones que contribueixen a la sostenibilitat i el futur de les nostres zones rurals.