L’Ajuntament de la Vall d’Uixó denuncia la inacció de la Generalitat en el traspàs de la residència Llar Sagrada Família

La Conselleria bloqueja des de fa més d’un any la convocatòria de la comissió mixta per a avançar en la transferència de competències de la residència

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha denunciat públicament la falta d’acció per part de la Generalitat Valenciana en el procés de traspàs de la gestió de la residència Llar Sagrada Família. Segons l’equip de govern municipal, la Conselleria de Serveis Socials fa més d’un any que bloqueja la comissió mixta, l’òrgan encarregat d’avançar en la transferència de competències i en el compliment de la llei 3/2019, que estipula que la gestió d’aquests serveis ha de ser autonòmica.

L’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños, i el regidor de Serveis Socials han comparegut per a exigir que el Consell convoque de manera urgent la comissió mixta. A més, han expressat la seua decepció davant la falta de resposta del president Carlos Mazón, la consellera Susana Camarero i altres responsables d’infraestructures sociosanitàries, als quals han enviat més de 40 comunicacions des del juliol de 2023 sense obtenir resposta.

Des de la primera comunicació, ja han passat 444 dies (un any, dos mesos i setze dies), i l’última carta va ser enviada al president Mazón el passat 16 de setembre. “No hem rebut cap solució i s’ha trencat qualsevol via de diàleg, deixant abandonades les persones usuàries i el personal de la residència”, han declarat Baños i el regidor.

L’alcaldessa també ha recordat que, segons la legislació vigent, el traspàs de la residència hauria d’haver-se completat en 2024. No obstant això, la Generalitat Valenciana, sense cap avís previ, ha prolongat aquest termini fins a 2030. A més, han alertat sobre la intenció del govern autonòmic de modificar l’article 28 de la llei per a transferir part de la competència de les residències als ajuntaments, una situació que la Vall d’Uixó rebutja fermament, ja que “l’accés dels usuaris el decideix la Conselleria, la qual cosa demostra que la competència és seua”.

Aquesta situació ha generat un infrafinançament crònic per a l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, que ha de destinar 1.500.000 euros anuals per a cobrir les despeses de la residència, tot i que els residents provenen de tota la comarca.

L’anterior govern valencià del Botànic havia establert un pla per a fer efectiu el traspàs de les competències en 2024, i l’Ajuntament de la Vall d’Uixó ja ha complert amb les seues obligacions, com l’estabilització del personal per a convertir-los en funcionaris de carrera, tal com consta en les actes de la comissió mixta. “Malgrat haver complert la nostra part, ara estem paralitzats pel silenci i l’abandó de la Conselleria”, han assenyalat.

A més, el conveni de cessió d’ús de l’edifici de la residència finalitza a principis de 2025. L’Ajuntament ha recordat que es tracta d’una construcció antiga, i que la Generalitat és la responsable del benestar i seguretat dels usuaris. Malgrat això, en l’últim any, el consistori ha invertit 80.000 euros en millores i ha garantit el personal necessari per a oferir un servei adequat.