Andrés Martínez indica que la gastronomia és un factor d’atractiu turístic cada vegada més diferencial. “El turisme gastronòmic està transformant la indústria turística a nivell global, ja que és un dels principals motius de viatge per als turistes a l’hora de triar la seua destinació de vacacions”
La Diputació Provincial de Castelló ha destacat la riquesa gastronòmica de la província com a element clau per al turisme durant la inauguració del XXVII Congrés de Turisme Universitat-Empresa, celebrat a la Universitat Jaume I. El vicepresident de la Diputació i diputat de Turisme, Andrés Martínez, ha posat en valor la varietat i qualitat dels productes gastronòmics de Castelló, que, segons ell, oferixen “una ruta de sabor des de la mar fins a la muntanya”.
Sota el lema ‘Turisme gastronòmic: ingredient clau en el desenvolupament sostenible del territori’, el congrés, que se celebra durant dos dies, aborda temes fonamentals per al futur del turisme gastronòmic, incloent-hi l’autenticitat dels productes locals, l’impacte econòmic de la gastronomia i l’ús de noves tecnologies en aquest sector. Martínez ha destacat que el turisme gastronòmic “és un dels principals motius de viatge” per a molts turistes i que la gastronomia contribueix a enfortir la identitat de Castelló i a crear oportunitats econòmiques.
El vicepresident ha convidat els més de 120 congressistes a descobrir la província a través de la web Castelló Ruta de Sabor, que ofereix una experiència integral i accessible per a conéixer l’oferta gastronòmica local. També ha destacat el paper del Patronat Provincial de Turisme en la promoció de l’experiència gastronòmica i la col·laboració amb el sector primari, com ara productors de mel, vins i tòfona.
Arantxa Miralles, regidora de Turisme de Castelló, ha subratllat la importància de la gastronomia com a “pilar fonamental del turisme” i ha defensat un model de turisme sostenible basat en productes locals. Per la seua banda, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha remarcat el valor de la innovació per a guanyar competitivitat i ha destacat el paper de la universitat en la formació i investigació en aquest sector.
El director del congrés, Rafael Lapiedra, ha conclòs que el turisme gastronòmic és “una part essencial de la marca d’un destí”, oferint als visitants més que allotjament i transport, i brindant-los una experiència immersiva en la cultura local.