La portaveu de Sanitat del GPP exigeix al Govern de Sánchez més de mil milions d’euros per l’atenció a desplaçats i pacients estrangers a la Comunitat Valenciana

La portaveu del Grup Popular ha demanat que “anualment, arriben a la nostra comunitat els recursos adequats per a compensar la despesa sanitària assumida per la Generalitat Valenciana”

La portaveu de Sanitat del Grup Parlamentari Popular (GPP), Nieves Martínez, ha reclamat al Govern de Pedro Sánchez el pagament de més de mil milions d’euros que, segons ha denunciat, deuen a la Comunitat Valenciana per l’atenció a desplaçats d’altres comunitats autònomes i per l’assistència a pacients estrangers.

La diputada popular ha lamentat que aquesta situació genera un desequilibri econòmic entre les autonomies, un problema que la Comunitat Valenciana porta anys reivindicant que es resolga. En aquest sentit, Martínez ha advertit que si el Govern Central continua ignorant aquest assumpte, estarà vulnerant els principis d’equitat, igualtat i justícia en el sistema sanitari.

Martínez ha reclamat que la Comunitat Valenciana reba anualment els recursos necessaris per a compensar la despesa sanitària que assumeix la Generalitat, especialment durant els mesos d’estiu, quan la població augmenta per l’afluència turística.

En el 2012 es va crear el FOGA (Fons de Garantia Assistencial) amb l’objectiu de compensar la despesa de comunitats autònomes amb una gran afluència de població desplaçada temporalment, com és el cas de la Comunitat Valenciana. No obstant això, Martínez ha destacat que el Govern central deu actualment més de 920 milions d’euros en aquest concepte.

A més, la portaveu ha denunciat que els pagaments per l’assistència a pacients estrangers, gestionats a través del Fons de Cohesió, també estan pendents, amb un deute de 82,7 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

Martínez ha conclòs que la posada en marxa d’aquests fons ha sigut molt limitada, fet que suposa un greu perjudici econòmic per a la Comunitat Valenciana.