Tírig acull el primer Dia de la Província itinerant

La força del talent de Vicente Traver Calzada; la força del coratge de la Penyagolosa Trails; la força de la determinació de la Fundació Hospital Provincial; la força de la superació de la Càtedra d’Activitat Física i Oncologia; la força de l’art del Museu de la Valltorta. Cinc històries, cinc noms, cinc llegats, cinc motius per a estar orgullosos de ser de Castelló”. Així s’ha dirigit la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló als qui hui, 27 de setembre, Dia de la Província, han sigut distingits en l’esdeveniment que, per primera vegada, s’ha celebrat de manera itinerant, a Tírig, i ha tornat als orígens de l’emblema d’estos guardons, l’Arquer de la Valltorta.

La plaça de la Generalitat de Tírig ha sigut l’escenari que ha acollit l’acte en el qual “ens reunim per a recordar als nostres predecessors que els seus esforços no van anar en va, i per a ensenyar als qui ens succeiran que, des dels camins fins a les platges, des de les muntanyes fins a les ciutats, des del cor de cada castellonenc fins al cor de la nostra terra, trobem una infinitat de raons per a parlar de Castelló i de la nostra gent amb orgull i passió”, ha expressat la presidenta de la Diputació Provincial.

Durant el seu discurs, Barrachina ha fet un viatge al passat “per a observar el present i per a saber cap a on anem”. I en eixe viatge, la primera parada realitzada ha sigut el Barranc de la Valltorta, on “vivien els nostres avantpassats, homes i dones que van trobar en estes terres, la seua casa”. “Ells, no tenien paraules escrites per a contar les seues històries, però si que posseïen un llenguatge universal que ressonava amb força: l’art”. I és ací, en eixe espai situat a Tírig on va nàixer la figura de l’Arquer de la Valltorta i que, com ha definit Marta Barrachina, “és un fragment de vida capturat en el temps, és una història de talent, coratge, determinació, força i art”.I eixos mateixos adjectius són als quals la presidenta de la Diputació de Castelló s’ha dirigit a cadascun dels guardonats.

A més d’estes cinc distincions, la Diputació de Castelló ha concedit per primera vegada medalles de bronze en el Dia de la Província, reconeixent amb esta distinció a Unión de Mutuas en el seu vinté aniversari, i a la Mare de Déu del Lledó pel centenari de la seua coronació.A tots els premiats, la presidenta de la Diputació s’ha dirigit expressant que, “com a l’Arquer de la Valltorta que va traçar la seua fletxa cap a l’infinit, cadascun de vosaltres heu deixat una petjada inesborrable en la història, heu forjat un llegat de valentia, de creativitat i d’esperança que ens inspira a tots”.

Per part seua, Vicente Traver Calzada, en nom propi i en el de tots els premiats, ha indicat que els que relaciona a tots els guardonats “és el desig d’aportar alguna cosa a la convivència i el benestar de la nostra comunitat i és en nom de l’esforç compartit per aconseguir-lo”.

La presidenta de la Diputació de Castelló també s’ha dirigit al conjunt de la província, a tots els seus ciutadans, “tots amb objectius comuns: entendre’s, cooperar i salvar les distàncies per a poder avançar”. I és a tots ells, als 135 municipis i als més de 600.000 cors, “pels quals este equip de govern es deixa la pell cada dia. Des de la capital al poble més xicotet. Des de qui pot gaudir de l’experiència acumulada al qual ens il·lumina el somriure amb el seu primer plor. I continuarem treballant per tots, portant l’honestedat, la vocació de servei públic i l’orgull de província com a bandera”.

La màxima representant de la institució provincial ha afegit que “hui, més que mai, sentim en les nostres venes el compromís de ser dignes guardians d’este llegat”. “Perquè Castelló no és només una terra, és un sentiment que no baixa el cap, que s’alça una vegada i una altra, que mira cap al futur sense oblidar mai la seua història”.