LA UNIÓ Llauradora denuncia que els supermercats valencians són més permissius amb els pesticides en cítrics sud-africans que en altres països de la UE

L’organització reclama reciprocitat en els estàndards de producció i en l’ús de productes fitosanitaris

LA UNIÓ Llauradora ha detectat que els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana mostren una major permissivitat amb les matèries actives de pesticides en els cítrics importats de Sud-àfrica en comparació amb altres països de la Unió Europea. Segons les dades, el 88% dels cítrics sud-africans venuts en supermercats espanyols no es podrien comercialitzar en la majoria dels establiments europeus per les seues estrictes normes internes.

L’organització agrària ha comprat cítrics procedents de Sud-àfrica en diversos supermercats amb gran presència a la Comunitat Valenciana i ha enviat 16 lots a un laboratori homologat per a la seua anàlisi. Els resultats mostren que la major part dels lots conté més matèries actives de pesticides de les recomanables, incomplint així els estàndards de qualitat que s’exigeixen en altres països de la UE, la qual cosa els fa menys sostenibles mediambientalment. La mitjana de matèries actives per lot és de 8, amb un rang que va de 5 a 12. En canvi, la distribució europea no permet més de 5, i algunes d’aquestes cadenes tenen una “llista negra” de pesticides que no poden aparéixer en cap cas.

En total, s’han trobat 13 matèries actives diferents, de les quals el 46% són fungicides, un altre 46% insecticides i el 15% reguladors de creixement. Entre les substàncies trobades destaca el Methoxyfenozide, un insecticida que a Espanya només està autoritzat per a ús en hivernacles i no en cítrics. No obstant això, s’ha detectat la seua presència en quatre dels lots analitzats. Dels 16 lots, només dos complirien els requisits dels supermercats europeus, mentre que els altres 14 no es podrien vendre en molts d’aquests establiments, especialment en cadenes alemanyes, que solen ser les més estrictes.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que, encara que les matèries actives prohibides s’han reduït en comparació amb anys anteriors, gràcies a la pressió exercida, la situació continua sent insuficient. “No és suficient que una matèria activa estiga autoritzada o no. També hem de tindre en compte els aspectes del seu ús per motius de competitivitat i seguretat alimentària”, afirma Peris. Segons ell, alguns països no compleixen les mateixes restriccions que els agricultors valencians, i alguns supermercats no són tan exigents pel que fa a la salut humana o el medi ambient.

LA UNIÓ reclama la reciprocitat en els estàndards de producció i ús de productes fitosanitaris, destacant que els agricultors valencians treballen amb les normes més estrictes en l’àmbit mundial, mentre que altres països no ho fan. Peris insistix que no s’ha de permetre l’entrada de cítrics importats amb substàncies actives prohibides a la UE.

L’organització també fa una crida a les empreses importadores i a les cadenes de distribució perquè rebutgen els cítrics dels seus proveïdors que contenen pesticides no autoritzats a la Unió Europea. Això, segons LA UNIÓ, mostraria una major sensibilitat cap als agricultors valencians i, sobretot, cap als consumidors. Peris subratlla que els supermercats haurien de garantir que els clients compren productes amb les mateixes garanties de qualitat i seguretat alimentària, i aposta per afavorir el producte de proximitat quan comence la campanya valenciana.

Finalment, LA UNIÓ denuncia la falta d’inspeccions adequades a les fronteres europees i en els controls interns dels supermercats, ja que unes simples anàlisis de laboratori poden detectar fàcilment substàncies prohibides o mal utilitzades. L’organització ha anunciat que enviarà les analítiques a cada supermercat perquè, si no corregeixen aquestes pràctiques, farà públics els seus noms l’any vinent.