La UNIÓ assenyala que les ajudes directes anunciades per la Generalitat per a compensar la sequera en cultius de secà i ramaderia extensiva són un “baló d’oxigen” important

LA UNIÓ indica que el paquet d’ajudes directes per a tots els cultius de secà i la ramaderia extensiva, anunciades pel president de la Generalitat, Carlos Mazón i pel conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, són un “baló d’oxigen important i necessari per al sector” i que aquest anunci “és un èxit de la nostra organització pel treball, la pressió i insistència durant els últims mesos a proposar contínuament mesures de suport i fins i tot a través d’esmenes en les Corts als pressupostos agraris de la Generalitat per a 2024”. assenyala Carles Peris, secretari de la Unió.

Peris considera també que “aquest paquet d’ajudes per valor de 17 milions d’euros és rellevant i pot servir per a compensar parcialment les pèrdues de la sequera en les rendes dels llauradors de secà i ramaders extensius valencians, encara que és una mesura a curt termini i per tant des de LA UNÍÓ continuarem demandant solucions a mitjà i llarg termini mentre persistisca la sequera”.

LA UNIÓ porta des d’agost del passat any sol·licitant suports per als cultius de secà amb nombrosos escrits i reunions amb la Conselleria d’Agricultura i des de gener d’enguany enviant també escrits a la Conselleria d’Agricultura perquè establira mesures i ajudes extraordinàries per als ramaders extensius.

Sobre el destí de les mateixes, la Unió diu que aniran dirigides a 30.000 llauradors de secà, sobretot als productors d’olivar, vinya, ametlers, cereal, garrofa, cirera i magrana i a ramaders extensius i semiextensius. En concret, dels 17 milions d’euros, 2 van destinats a la ramaderia i 15 milions a l’agricultura de secà, que podrien arribar a 500 ramaders, 29.500 llauradors i beneficiar a 175.000 hectàrees de cultiu. Per províncies, el nombre de beneficiaris arribaria als 5.973 a Alacant, 7.972 a Castelló i 16.168 a València.

Assenyala la Unió que per a la majoria dels llauradors i ramaders no serà necessari fer cap sol·licitud, perquè la Conselleria ja disposa de totes les seues dades, per la qual cosa realitzarà la transferència de manera directa als beneficiaris.