La Diputació de Castelló alleujarà el cost de manteniment de carreteres municipals gràcies a un acord amb el Consell

La presidenta de la Diputació es reunix amb el conseller d’Infraestructures i acorden, de la mà dels ajuntaments, la cessió de les carreteres per a descarregar-los d’una competència que, en molts casos, no poden assumir donat l’elevat cost que implica i que s’estima en 11.000 euros per quilòmetre

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha aconseguit un acord amb el Consell per a recatalogar carreteres de titularitat municipal, amb l’objectiu d’alleujar als municipis de menys de 5.000 habitants del cost del seu manteniment, que s’estima en 11.000 euros per quilòmetre. Així, la Diputació assumirà aquesta responsabilitat, descarregant als ajuntaments d’una competència que sovint no poden suportar a causa dels elevats costos que implica.

Barrachina ha destacat la importància d’aquest acord, que permetrà als municipis concentrar-se a oferir millors serveis a la ciutadania sense la càrrega financera del manteniment de les carreteres. La presidenta ha subratllat que aquest és un pas avant per a contribuir al desenvolupament i la prosperitat dels pobles més menuts de la província, especialment en zones rurals i d’interior. “Amb aquest acord, la Diputació mostra una vegada més la seua voluntat de ser part de la solució i de posar a disposició dels municipis els recursos necessaris per a millorar la qualitat de vida dels seus veïns”, ha declarat.

En la reunió amb el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, a la qual també van assistir el vicepresident de la Diputació, Héctor Folgado, i el diputat de Medi Natural, José María Andrés, es va abordar la col·laboració entre la Generalitat i la Diputació per a continuar millorant les infraestructures viàries de la província. Actualment, la Diputació ja gestiona 724 quilòmetres de carreteres, amb un pressupost anual de 8 milions d’euros per al seu manteniment, però amb aquest nou acord s’ampliarà aquesta responsabilitat.

A més del conveni per a la gestió de carreteres, les dues institucions treballen en un futur acord de col·laboració per a abordar noves actuacions en infraestructures. S’ha elaborat un mapa de necessitats viàries i ja s’han identificat diverses obres urgents en municipis com Cortes de Arenoso, La Pobla de Benifassà, Tírig o San Rafael del Río, amb una inversió inicial de 100.000 euros en 2025 per a la redacció dels projectes.

El conseller Martínez Mus va destacar la importància d’aquesta col·laboració per a millorar la mobilitat i la seguretat en els municipis, especialment en l’interior de la província. A més, es van abordar altres temes d’interés, com la depuració d’aigües, on ja s’han invertit 11 milions d’euros en 15 depuradores, i es va avançar en la preparació d’un nou conveni per a l’any 2026.