La Unió Llauradora quantifica les pèrdues per la pedra a la Vall d’Albaida en més d’1,6 milions d’euros

Les pluges han resultat molt beneficioses en la resta de les zones on no hi ha hagut sinistres

La Unió Llauradora ha fet una primera estimació de les pèrdues ocasionades per la pedra en els últims dies a la comarca de la Vall d’Albaida, xifrant-les en més d’1,6 milions d’euros. Segons l’organització, la superfície de cultiu afectada per les tempestes oscil·la entre les 6.000 i 8.000 hectàrees.

El cultiu més perjudicat ha estat el del caqui, amb pèrdues d’uns 4 milions de quilos i valorades en 1 milió d’euros. Els cítrics també han patit importants danys, amb prop de 2 milions de quilos afectats i pèrdues de 400.000 euros. A més, s’han detectat desperfectes en vinyes, oliveres i ametlers, però amb una afectació menor pel que fa al valor econòmic comparat amb els cultius anteriors.

Les poblacions més afectades per la pedra han estat Aielo de Malferit, l’Olleria, Ontinyent, Agullent, Albaida, Montaverner, Atzeneta d’Albaida, Palomar, Carrícola, Bèlgida i Otos. La intensitat del dany ha estat molt desigual, oscil·lant entre un 5% i un 80 o 90% en les zones afectades. Agullent i Ontinyent són les més perjudicades, amb camps que arriben fins al 100% de danys.

LA UNIÓ recorda que la pedra és un risc cobert per les assegurances agràries i ha sol·licitat a Agroseguro una ràpida avaluació dels danys en les parcel·les afectades. A més, l’organització ha demanat una sèrie de mesures de suport per als agricultors damnificats, incloent-hi ajudes directes, l’exempció de l’IBI en les parcel·les afectades, bonificacions en les quotes de la Seguretat Social durant un any, préstecs amb interessos subvencionats i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores.

Pluges beneficioses en altres zones

En altres zones de la Comunitat Valenciana on no ha afectat la pedra, les pluges han sigut ben rebudes, especialment per als cultius de secà, ajudant a mitigar els efectes de la sequera, encara que en alguns casos els danys ja són irreversibles. LA UNIÓ ha reiterat la seua petició d’ajudes per a compensar les pèrdues en cultius com la vinya, l’olivera, l’ametler i els cereals, entre altres.

Les pluges també han estat positives per als cultius de regadiu, permetent un estalvi en regs, la neteja dels arbres davant possibles plagues i la recàrrega d’aqüífers i embassaments, que es trobaven en nivells baixos. En ramaderia, les precipitacions ajudaran a regenerar les pastures, reduint la necessitat de comprar pinsos per a alimentar el bestiar.