Nules dona suport als llauradors davant la plaga del Scirtothrips Aurantii

El ple aprova una declaració institucional instant a les administracions autonòmica i estatal a establir ajudes

L’Ajuntament de Nules ha mostrat el seu compromís amb el sector agrari enfront de la problemàtica que afecta els llauradors valencians, especialment a la comarca de la Plana Baixa, per la plaga del Scirtothrips Aurantii. Aquest insecte provoca greus danys als cultius de cítrics, la qual cosa incrementa considerablement els costos de producció, ja que obliga els citricultors a aplicar més tractaments fitosanitaris per combatre-la.

En resposta a aquesta situació, el ple de l’Ajuntament de Nules ha aprovat una declaració institucional per a recolzar els llauradors. En ella, es sol·licita a la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca la creació d’una línia pressupostària específica destinada a la distribució gratuïta de paranys adhesius cromotròpics grocs durant els mesos de febrer i març, en les parcel·les de cítrics situades a les zones afectades per la plaga. A més, es demana ampliar aquesta línia per incloure ajudes econòmiques directes als citricultors afectats, per compensar els costos addicionals derivats dels tractaments fitosanitaris necessaris.

A més, l’Ajuntament insta al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, així com a la Unió Europea, a establir ajudes econòmiques directes per als citricultors valencians, amb l’objectiu de cobrir els costos que no queden compensats per la Conselleria d’Agricultura.

També es compromet a col·laborar amb les organitzacions agràries en la difusió d’informació i recomanacions sobre la detecció i control del Scirtothrips Aurantii, així com en l’assessorament tècnic als llauradors del municipi.

El regidor d’Agricultura, César Estañol, ha destacat que “la situació del sector agrari és molt preocupant, i des de les institucions hem d’estar al costat dels llauradors per ajudar-los a combatre aquesta nova plaga”.