La Diputació de Castelló crea brigades rurals per reforçar la lluita contra incendis forestals

Des de la Diputació de Castelló continuem treballant i sumant recursos per a protegir el ric patrimoni forestal del nostre territori i amb la creació d’esta nova unitat reforcem els treballs de prevenció i repàs del perímetre, claus en la lluita contra els incendis”, ha indicat la presidenta de la institució provincial

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha impulsat la creació d’una nova unitat de brigades en el Consorci Provincial de Bombers, les brigades rurals d’actuacions forestals (BRAF), per a reforçar la prevenció i la lluita contra els incendis en les muntanyes de la província.

“Des de la Diputació de Castelló continuem treballant i sumant recursos per a protegir el ric patrimoni forestal del nostre territori. Amb aquestes brigades, reforcem els treballs de prevenció i el suport en els treballs de repàs i consolidació del perímetre, claus en la lluita contra els incendis”, ha afirmat Barrachina. La presidenta ha destacat la importància de protegir les zones forestals, especialment les properes a zones habitades, explotacions agrícoles i ramaderes, i recursos turístics. “Com més apostem per la prevenció i les labors d’extinció, més assegurarem i preservarem el nostre entorn natural”, ha afegit.

Les primeres quatre brigades d’aquesta nova iniciativa es localitzaran a Caudiel, Zucaina, Vall d’Alba i Xert, “espais seleccionats estratègicament per a cobrir tota la província”, segons ha explicat el diputat de Bombers, David Vicente. La iniciativa compta amb un pressupost de 600.000 euros. Cada brigada BRAF tindrà un capatàs i quatre peons especialistes, tots ells amb una estructura organitzada per a les actuacions de prevenció i suport a les tasques d’extinció.

Les funcions de les brigades inclouen treballs de prevenció d’incendis forestals, especialment en silvicultura i vigilància preventiva, així com el reforç de la neteja i el condicionament de les zones d’interfície urbana forestal. A més, actuaran com a servei complementari en altres emergències, principalment en l’extinció d’incendis forestals, ajudant en el repàs del perímetre i la rematada de l’incendi per a evitar possibles rebrots.

Per a posar en marxa aquestes brigades, el Consorci Provincial de Bombers realitzarà un procés de selecció de personal i formació. Els interessats poden presentar la seua candidatura a través dels seus ajuntaments, que les remetran al Consorci.

David Vicente ha subratllat la importància de mantenir nets els camins i les sendes del medi natural i ha assegurat que “des del Consorci treballem durant tot l’any per a evitar la propagació del foc, reforçant els mitjans disponibles, tant humans com materials”. També ha destacat que la col·laboració ciutadana és clau per a cuidar les muntanyes i el medi ambient, concloent que “és responsabilitat de tots protegir el nostre ric patrimoni natural”.