L’entitat inicia una campanya per la condonació de taxes en bloc per a tots els vaixells de la Flota de Rescat Civil Humanitari. A més treballa per a rebre a altres organitzacions ecologistes, científiques i humanitàries en els ports valencians.
L’Aurora Grup de Suport, entitat creada en el port de Borriana des dels moviments socials, polítics i culturals de base, està estudiant diferents opcions per a continuar desenvolupant amb garanties la seua activitat de suport a la flota de rescat civil humanitari fora del territori valencià.
El col·lectiu va començar la seua missió de suport humanitari en 2015 i compta amb operativa constant en els ports de Borriana i Vinaròs. També ha dut a terme accions en els ports de Dénia, Sagunt i Benicarló. Des d’aquests enclavaments ha fet costat a més d’una vintena d’entitats humanitàries procedents de tota Europa. Convertint els ports de la Comunitat Valenciana en un referent internacional de solidaritat i autoorganització pel respecte efectiu dels drets humans.
En aquest període han assistit a 16 embarcacions diferents que han preparat 72 rotacions de rescat en la Mediterrània que han pogut rescatar milers de vides a la mar. Un titànic esforç des de la societat civil per a tractar de pal·liar la inacció dels estats membres de la Unió Europea que converteix vergonyosament el Mare Nostrum en la major fossa comuna del planeta.
L’alemanya Tanja Seidel, nova Coordinadora d’Operativa i Desenvolupament Internacional de L’Aurora, lamenta els enormes perjudicis amb resultat de pèrdua de vides humanes que suposarà el cobrament retroactiu de taxes portuàries a les entitats humanitàries per part de l’actual govern valencià. “No ens sorprèn aquest nou atac encapçalat per l’extrema dreta, l’estàvem esperant. Mantenim esperances en què partits polítics democràtics i amb valors humanitaris donen una solució ràpida a aquesta situació.”
Des de L’Aurora Grup de Suport reclamen responsabilitat i humanitat als responsables polítics de tot color. “Quin tipus de fiabilitat i projecció internacional mostra una institució com el Govern Valencià en arribar a un compromís de supressió de taxes per a després aplicar-les amb caràcter retroactiu? Això és demencial i contravé tot sentit d’humanitat”.
Durant aquest any L’Aurora ha rebut la trucada de diverses entitats internacionals de caràcter humanitari, ecologista i científic interessant-se en els ports valencians per a preparar la seua operativa. Els equips de coordinació de l’organització han realitzat gestions per a prestar-los la millor acollida reunint-se i tancant acords amb diversos actors implicats. Entre els objectius de L’Aurora també es troba molt avançada la creació d’una acadèmia de formació i entrenament especialitzat en llanxes ràpides amb projecció global. Actualment, tots aquests projectes i l’arribada de noves embarcacions de rescat es troben en situació de pausa fins que els responsables del govern valencià prenguen una decisió fiable i inequívoca.
Des de L’Aurora lamenten haver de plantejar-se abandonar el territori valencià i no tan sols per motius humanitaris, també per la falta de visió de governants de tot l’espectre polític. “L’arribada d’aquests vaixells suposa prosperitat, generació d’ocupació i nous horitzons per a les treballadores de les nostres poblacions. És lamentable que un port com el de Borriana construït amb el consens i esforç dels nostres avantpassats perga aquesta oportunitat única de continuar sent un referent” expressa Vicent Aleixandre, cofundador de l’entitat.
En aquest apartat veuen la pèrdua de les xarxes creades amb afecte tots aquests anys amb proveïdors, productors locals, petites empreses, hostaleria, serveis i professionals. L’equipament de vaixells en temps rècord suposa una complexa coreografia que comença amb l’acció de les empreses responsables dels diferents varadors i acaba amb l’avituallament complet dels vaixells. En aquest procés participen proveïdors locals d’aliments, empreses de lloguer de vehicles, transport, tractament de residus, proveïment de carburant de combustibles i especialistes navals per destacar alguns. Sense deixar de costat allotjament, hostaleria i prestació de tota mena de serveis, que també es beneficien positivament de la presència de centenars de voluntàries d’aquesta flota en el nostre territori. L’Aurora està organitzant trobades sectorials amb totes les parts que es poden veure damnificades per a buscar aliances i estratègies comunes amb la societat civil a Borriana i Vinaròs.
El Departament de Nàutica de L’Aurora treballa des de fa mesos en la localització i elecció de nous ports en el sud de Catalunya, Múrcia, Balears i Sicília on poder reubicar les accions operatives, atenent criteris tècnics, d’ubicació i de serveis. Marco Antonio Martínez coordinador d’aquest departament compta amb una dilatada trajectòria en la posició de capità a bord d’embarcacions com Aita Mari, Open Arms, Louise Michel o Rise Above on ha pogut rescatar centenars de persones a la mar. “Perdre tot l’esforç realitzat per tantes persones en els ports valencians és trist. Però no ens podem quedar de braços plegats. Necessitem ports en condicions òptimes per a parar la massacre al Mediterrani mentre els governs no actuen només quedem nosaltres. El poble tractant de salvar al poble, per a això és fonamental la unió i el compromís amb valors humanitaris de tota la societat”.
L’Aurora comença una campanya de denúncia i mobilització on busca aliances amb la ciutadania i organitzacions valencianes i de tota Europa amb l’objectiu de fer reflexionar al govern valencià. L’objectiu és reclamar la condonació efectiva de les taxes portuàries a totes les entitats sense ànim de lucre afectades. Per a començar, se sumarà a la convocatòria organitzada per l’entitat SMH el divendres 6 de setembre a les 11 hores enfront del Palau de la Generalitat Valenciana.