La Generalitat supera els 16.209 milions d’euros en pagaments fins al juliol, 1.315 milions més que l’any passat

El percentatge de pagaments efectuats aconsegueix el 89,45% del pressupost executat en els set primers mesos de l’any

La Generalitat Valenciana ha pagat més de 16.209 milions d’euros fins al 31 de juliol, superant en més de 1.315 milions la quantitat desemborsada en el mateix període de 2023. Segons l’estat d’execució del pressupost de despeses, això representa un 89,45 % del pressupost executat. El capítol d’inversions ha destacat amb 315,13 milions d’euros desemborsats, la qual cosa suposa un 98,2 % del pressupost executat en aquesta categoria fins a eixa data.

Les despeses de personal de l’Administració valenciana continuen sent els més elevats, però el capítol de transferències corrents també ha registrat un volum significatiu de pagaments, superant els 2.894,83 milions d’euros, la qual cosa representa quasi un 70,1 % del desemborsament satisfet sobre l’executat. Aquest capítol inclou pagaments a proveïdors, ajudes a famílies, i recursos per a finançar el sector públic, entre altres. Comparat amb l’any anterior, això representa 185 milions d’euros més i una millora en l’execució del capítol IV del 56,83 % al 61,03 %.

La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha destacat el bon ritme d’execució pressupostària, ressaltant que la Generalitat ha abonat més de 1.315 milions d’euros addicionals en comparació amb l’anterior govern en el mateix període de l’any, demostrant l’efectivitat del “pressupost més social” de la Generalitat. A més, Merino ha subratllat la importància del nou sistema de gestió econòmic-financera Nefis, implementat des de gener, que ha millorat l’eficiència en la gestió del pressupost.

Finalment, la consellera ha criticat la falta d’acció del Govern central en la reforma del sistema de finançament autonòmic, que porta deu anys sense actualitzar-se. Merino ha lamentat que el Govern de Pedro Sánchez, en lloc de liderar una negociació per a resoldre la insuficiència d’ingressos de la Generalitat, està més centrat a mantindre el poder, cosa que, segons ella, afecta negativament la qualitat de serveis com la Sanitat, Educació i serveis socials a la resta d’Espanya.

Feu un comentari