La Diputació de Castelló signa un conveni amb Apaval per a preservar el ‘parany’ i finançar proves científiques

La presidenta de la Diputació mostra el compromís de la institució provincial en la defensa al sector cinegètic amb una ajuda de 20.000 euros a l’Associació de Paranyers de la Comunitat Valenciana

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha anunciat la signatura d’un conveni amb l’Associació de Paranyers de la Comunitat Valenciana (Apaval) per a sufragar la realització de proves científiques amb la cistella malla, amb l’objectiu de preservar la pràctica del ‘parany’. Aquesta iniciativa suposarà una inversió de 20.000 euros per part de la institució provincial, en un esforç per compatibilitzar aquesta modalitat de caça amb la conservació de les espècies.

Marta Barrachina ha reiterat el compromís de la Diputació de Castelló amb el sector cinegètic, destacant que “igual que en les reunions mantingudes amb Apaval fa un any, continuem treballant per a potenciar la caça, ja que és clau per a la conservació del territori i del medi ambient”. La presidenta ha posat èmfasi en la necessitat d’articular la regulació necessària per a recuperar el ‘parany’, una de les senyes d’identitat de la província.

Des del començament de la legislatura, la defensa del sector cinegètic ha sigut una prioritat clara per a la Diputació, que ha creat una àrea específica de Caça en el seu organigrama per a proporcionar un major suport institucional. Barrachina ha elogiat la tasca d’Apaval en la preservació del ‘parany’ i en la cerca de solucions compatibles amb els principis de conservació de la fauna i la biodiversitat.

A més, la presidenta ha assegurat que la Diputació continuarà defensant les tradicions locals, com la caça del ‘parany’, i treballarà per a implementar la reglamentació necessària que permeta la seua recuperació. “Continuarem treballant perquè es regule el ‘parany’ de manera que siga compatible amb el respecte al medi ambient”, ha afirmat Barrachina.

Durant una reunió prèvia amb representants d’Apaval i el diputat de Caça, Iván Sánchez, es va plantejar que, si els resultats de les proves amb la cistella malla són positius, la Diputació impulsarà una línia d’ajudes per a facilitar la seua implantació en els ‘paranys’. Així mateix, es preveu la firma d’un conveni singular amb Apaval per a la creació de l’Escola Provincial del Parany, que organitzarà cursos i jornades en diferents municipis.

En el cas que els resultats de les proves no siguen satisfactoris, la Diputació de Castelló considera la creació d’una càtedra científica per a investigar la selectivitat del ‘parany’. Aquestes iniciatives busquen subvencionar estudis científics amb l’objectiu de trobar altres fórmules que facen viable la recuperació d’aquesta pràctica tradicional.