El Consell garantix l’exempció de taxes per a embarcacions humanitàries mentre executen tasques d’ajuda

La portaveu adjunta del GPP en Les Corts, Laura Chuliá, afirma que el Consell s’ha limitat a regularitzar una situació que mancava de suport administratiu

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular a les Corts Valencianes, Laura Chuliá, ha assegurat que el Consell mai cobrarà cap tipus de taxa als vaixells mentre estiguen realitzant tasques humanitàries. “La Generalitat Valenciana sempre ha permés que les embarcacions humanitàries atraquen en els seus ports sense cap tipus de veto, i en el cas que estiguen duent a terme els treballs contemplats, se’ls eximix dels pagaments”, ha recalcat la diputada popular.

Chuliá ha respost així a la “demagògia” del PSPV, que “utilitza un tema tan delicat per a atacar al Consell”. “Res més lluny de la realitat: el Govern valencià manté una estreta relació amb tots els actors portuaris, incloses les embarcacions d’ajuda humanitària, i sempre s’ha prioritzat la seua petició d’atracament”, ha subratllat la portaveu.

La diputada popular ha explicat que, durant el Govern del Botànic, es va generar una situació d’inseguretat jurídica en estendre les exempcions per qüestions operatives a tots els casos, deixant caducar expedients sense un suport legal adequat, cosa que podia generar un problema al cos de funcionaris. “El que hem fet ara és regularitzar una situació que mancava de suport administratiu, aplicant la mateixa llei que estava vigent. En cap cas s’ha modificat la normativa amb el decret de simplificació administrativa, únicament s’han actualitzat les taxes de llum i aigua”, ha detallat.

La Llei de Tarifes Portuàries fixa exempcions per a vaixells de Creu Roja i altres entitats humanitàries sense ànim de lucre que hagen de situar-se en ports públics per necessitats de funcionament, prèvia comunicació a les administracions. No obstant això, la tònica habitual en els ports de Vinaròs i Borriana en els últims anys ha sigut l’atracament durant períodes prolongats sense activitat. En aquest sentit, Chuliá s’ha preguntat per què aquestes embarcacions no atracen en ports de titularitat estatal on sí que se’ls cobra taxes.

“El Consell de Carlos Mazón manté un diàleg permanent amb les embarcacions humanitàries. Sempre se’ls garantirà que puguen atracar en els diferents ports de la Comunitat Valenciana sense cap tipus de veto, però complint amb la normativa vigent”, ha assegurat Chuliá.