Des de la Conselleria es va promoure a principis de juliol la vacunació entre les persones en tractament profilàctic
La Conselleria de Sanitat ha decidit ampliar els punts de vacunació per a la prevenció de la infecció del virus mpox (viruela del mono) amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat a la vacuna per als grups de risc. Aquesta mesura s’ha adoptat en una reunió presidida pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, amb la presència de responsables de les àrees de Planificació, Salut Pública, Atenció Primària, Hospitalària i Farmàcia.
L’objectiu de la trobada ha sigut analitzar la situació actual a la Comunitat Valenciana i preparar la reunió que se celebrarà hui entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Durant la reunió, s’ha constatat com a conclusió principal, segons l’estudi realitzat pels tècnics de Salut Pública, que “ens trobem en un context de normalitat des del punt de vista epidemiològic”, tal com ha confirmat el conseller.
Marciano Gómez ha explicat que s’ha acordat “incrementar els punts d’administració de la vacuna per a millorar l’accessibilitat dels ciutadans, ja que la vacunació, juntament amb la vigilància epidemiològica, són els dos pilars clau per afavorir la prevenció de la malaltia”.
Actualment, la vacuna contra el mpox s’administra als CIP, centres d’informació i prevenció provincials. Amb aquesta iniciativa, la Conselleria de Sanitat ampliarà els punts de vacunació als Serveis de Medicina Preventiva de tots els hospitals de la Comunitat Valenciana. Mitjançant aquest circuit de vacunació impulsat per la Conselleria, les persones pertanyents als grups de risc podran acudir al seu centre de salut i sol·licitar hora per a la vacunació al seu hospital de referència.
Els grups de risc als quals es recomana la vacunació inclouen, d’una banda, les persones que mantenen pràctiques sexuals de risc, especialment, però no exclusivament, homes que tenen sexe amb altres homes. D’altra banda, les persones amb risc per la seua ocupació, com aquells que treballen en consultes especialitzades, personal de laboratori o personal encarregat de la desinfecció de superfícies en locals específics de risc. També es recomana la vacunació a tots els contactes estrets que no hagen passat la malaltia, especialment persones amb risc de malaltia greu i complicacions, així com personal sanitari i de laboratori exposat.
Pel que fa a la vacunació, a principis del mes de juliol, la Conselleria de Sanitat es va anticipar a la situació actual enviant un SMS a les persones en tractament profilàctic, recomanant-los la immunització mitjançant la vacuna. Gràcies a aquesta mesura, s’ha comprovat que el ritme de vacunació ha augmentat a la Comunitat Valenciana.
Des de la primera declaració d’emergència internacional per part de l’OMS al juliol de 2022, a la Comunitat Valenciana s’han protegit mitjançant la vacunació prop de 1.600 persones.