LA UNIÓ demana a la Conselleria d’Agricultura una línia pressupostària per a distribuir gratuïtament paranys contra el trips sud-africà

L’organització sol·licita aquesta mesura amb l’objectiu de fer costat al sector, reduir els costos de producció i millorar l’estratègia de control de la plaga

LA UNIÓ de Llauradors ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que establisca una línia pressupostària específica per a repartir de manera gratuïta paranys adhesius cromotròpics grocs amb l’objectiu de detectar la presència del trips sud-africà (Scirtothrips aurantii) en les parcel·les de la Comunitat Valenciana.

L’organització agrària considera fonamental la instal·lació d’aquests paranys per a permetre als productors identificar la plaga amb anticipació i aplicar el protocol de control abans que es produïsquen danys, evitant així pèrdues econòmiques significatives. Aquesta plaga, detectada inicialment en comarques com la Vega Baja, La Safor i la Ribera Alta, s’ha confirmat recentment en altres zones com la Plana Baixa, afectant especialment cultius de cítrics, caquis i magraners, i incrementant els costos per als agricultors a causa de la necessitat de més tractaments fitosanitaris.

La Conselleria d’Agricultura, mitjançant una resolució del 27 de juny de 2024, va declarar la presència d’aquesta plaga de quarantena i va establir mesures urgents per a la seua erradicació i control. Entre les recomanacions destacades per l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i el Servei de Sanitat Vegetal, es troba la col·locació d’aquests paranys adhesius, que ajuden a detectar el trips abans que aquest danye els fruits, reduint així les pèrdues.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, ha instat la Conselleria a actuar amb rapidesa per a garantir la distribució efectiva d’aquests recursos, subratllant la necessitat de suport institucional per a assegurar la sostenibilitat del sector agrari valencià. Peris també ha criticat els problemes derivats de la introducció de plagues a través de productes importats de tercers països, remarcant que els agricultors ja suporten costos elevats per aquestes plagues introduïdes.

La presència del trips sud-africà, una plaga molt polífaga que afecta més de 70 espècies vegetals, s’ha vist afavorida per les temperatures hivernals càlides i la humitat relativa. Aquesta plaga pot provocar danys greus en els fruits, reduint el seu valor comercial i deixant-los només aptes per al processament. LA UNIÓ considera urgent la implementació de mesures per a minimitzar l’impacte econòmic i evitar que la situació empitjore.