Comença la verema a la Comunitat Valenciana amb una caiguda històrica de la collita a causa de la sequera

Els viticultors valencians pateixen ja pèrdues directes de més de 24 milions d’euros per la sequera

La verema ha començat en les zones productores de la Comunitat Valenciana amb la recol·lecció del raïm blanc i moscatell, però les perspectives no són optimistes. Segons LA UNIÓ, l’escenari ve marcat per la greu i prolongada sequera, que ha provocat una previsió de descens productiu del 29%, la qual cosa podria suposar la collita més baixa dels últims 30 anys.

Aquesta situació crítica afecta especialment la producció de raïm de vinificació per a la campanya 2024/2025, amb una previsió d’1,47 milions d’hectolitres, un 42% menys que la mitjana de les últimes tres dècades. Les Denominacions d’Origen també preveuen fortes caigudes: Utiel-Requena i València podrien patir una disminució del 30%, la DO Alacant del 31%, i la IGP Vins de Castelló una baixada del 27%.

A més del descens en la producció, la sequera està causant l’assecament de moltes vinyes, la qual cosa provoca l’abandó de terres de cultiu i l’allunyament de viticultors en la regió. No obstant això, en el costat positiu, LA UNIÓ destaca la bona qualitat del raïm i l’absència de problemes sanitaris greus.

Pel que fa als preus, només el raïm blanc destinat a l’elaboració de cava resulta rendible en aquests moments, amb una mitjana que ha passat de 0,70 a 0,80 euros per quilo i amb perspectives d’increment. En canvi, per a la resta de varietats, els preus no cobreixen ni tan sols els costos de producció.

LA UNIÓ reclama un augment de preus per a compensar la caiguda de la collita i els elevats costos de producció. També insisteix en la necessitat d’ajudes extraordinàries per als productors, però fins ara no ha obtingut una resposta positiva de les Administracions. Un estudi recent de l’organització ja estima les pèrdues per als viticultors en més de 24 milions d’euros a causa de la sequera, xifra que només contempla les pèrdues directes de la campanya actual, sense comptar les repercussions a llarg termini.

El cultiu de la vinya, juntament amb el de l’olivar, continua sent un dels pocs sectors que no ha rebut ajudes per a pal·liar els efectes de la sequera o de la guerra d’Ucraïna.